Slovo od Simoncellija, njegova številka 58 in številni transparenti, s katerimi so se navijači poslavljali od "Super Sica", so bili rdeča nit dogajanja v Valencii. Že pred dirko so se vsi tekmovalci vseh treh razredov popeljali v časten krog, nato pa so se razvrstili na startni črti in počastili spomin na Simoncellija, ki se je smrtno ponesrečil na prejšnji dirki v Maleziji. Slovo je bilo ganljivo, a v slogu viharnega mladeniča z značilno bujno pričesko: ne z minuto molka, pač pa z ognjemetom. Karavano sta vodila njegova dobra prijatelja Valentino Rossi in nekdanji mojster dirkališč Kevin Schwantz, ki je vozil Simoncellijev motocikel s številko 58.

Na terenu je bilo pred zadnjo dirko razreda motoGP odprto le še vprašanje skupnega tretjega mesta. Stoner si je že namreč dve dirki pred koncem zagotovil naslov prvaka, tudi zato, ker njegov edini še preostali tekmec Jorge Lorenzo zaradi poškodbe prsta in operacije ni nastopil niti na zadnji dirki sezone pred domačimi gledalci. V ekipi Yamahe ga je zamenjal Japonec Kacajugi Nagasuka.

Že takoj po startu so na mokri stezi, na nekaterih delih je dež precej namočil asfalt, padli Alvaro Bautista, Randy de Puniet ter oba Ducatijeva tovarniška dirkača Nicky Hayden in Rossi. V razredčeni konkurenci je dolgo kazalo, da Stoner ne bo imel težav na poti do nove zmage. Vendar ni bilo tako enostavno; Andrea Dovizioso in Dani Pedrosa sta se borila za skupno tretje mesto v SP, na svojo priložnost pa je čakal še Ben Spies. Prav Američan je ob koncu dirke prevzel glavno besedo in se mimo Španca in Italijana prebil na drugo mesto, nato pa je prišel še mimo Stonerja, ki je pred tem upočasnil v vse močnejšem dežju, za nameček pa še naredil napako in zapeljal na rob steze. Spies si je pripravil lepo izhodišče za zmago, toda ni zdržal do konca. V zadnjem zavoju je bil Avstralec dovolj blizu, da je izkoristil boljši motocikel in na ciljni črti švignil mimo Američana, razlika je bila na koncu pičlih 15 tisočink.

Tretje mesto je ostalo Doviziosu, ki je tako tudi v skupnem seštevku za devet točk ugnal danes petega Pedroso, mednju se je vrinil še Cal Crutchlow. Na šestem in sedmem mestu pa sta končala nadomestna voznika za poškodovana Lorenza in Colina Edwardsa, Nakasuga in Američan Josh Hayes. Italijanski veteran Loris Capirossi, ki je s to dirko končal kariero, pa je bil deveti.

"Razmere so bile težke in ko je začelo močneje deževati, sem upočasnil, potem pa sem še naredil napako. A vedel sem, da sem dovolj blizu, zato sem čakal na zadnji krog, saj sem lahko le na ciljni ravnini ujel Spiesa. Na koncu mi je uspelo, čeprav bi si tudi Ben zaslužil zmago," se je po koncu skorajda opravičeval svetovni prvak. Spies ni bil povsem zadovoljen z razpletom, a je športno priznal, da je bil Stoner pač boljši: "Čakal sem na svojo priložnost, pred tem se nisem želel vmešavati v boj Pedrose in Doviziosa. Na koncu je Casey več tvegal in to se mu je obrestovalo."

Pred dirko v Valencii je bilo odprto le še eno vprašanje o svetovnem prvaku. V najšibkejšem razredu do 125 ccm, ki je v Valencii doživel zadnjo dirko v tej obliki, saj se dvotaktni motorji poslavljajo, je na koncu skupno zmago slavil Španec Nicolas Terol. Slavje bi mu lahko preprečil Francoz Johann Zarco, ki pa bi moral dirko končati v ospredju, medtem ko je Terolu zadoščalo že 11. mesto. Zarco je padel v tretjem krogu in tako naslov prepustil Špancu, ki se je do konca z devetega prebil na drugo mesto, zmagal pa je njegov rojak Maverick Vinales.

Nemec Stefan Bradl je v razredu moto2 v Valencio že prišel kot prvak, vendar pa se ni izkazal. Na začetku dirke je vozil na sedmem mestu, nato pa padel in preizkušnje ni končal. Prvo zmago je dosegel Michele Pirro, na stopničkah pa sta mu družbo delala še Mika Kallio in Dominique Aegerter.