Sožalje družini Marca Simoncellija dežujejo iz vsega sveta. Preko različnih družbenih omrežji in medijev so se že oglasili številni športniki. "Počivaj v miru Marco. Izgubili smo izjemno talentiranega voznika. Z mislimi sem z družino, prijatelji in vsemi, ki so del motoGP-ja. Motošport zna biti zelo krut,“ je na Twitterju zapisal voznik McLaren Mercedesa Jenson Button.

Sožalje je izrekel tudi Buttnov moštveni kolega Lewis Hamilton, smrt Simoncellija pa je razumljivo pretresla tudi novo okronanega svetovnega motociklističnega prvaka Caseya Stonerja. "Smrt Marca me je pretresla in razžalostila. Takšne nesreče te opomnijo, kako dragoceno je življenje,“ je dejal Avstralec in za BBC priznal, da mu ob gledanju posnetka Simoncellijeve nesreče ni bilo lahko pri srcu. "Ko sem videl posnetke, mi je postalo slabo. Ko ti z glave sname čelado veš, da to ni dober znak.“

"Sic mi je bil kot mlajši brat. Tako neizprosen na stezi, a tako prijazen izven nje. Še vedno ne morem verjeti,“ pa je na Twitterju zapisal Valentino Rossi, ki se je ob nesreči sonarodnjaka komaj obdržal na motorju.

"Imel je talent in karizmo kot Il Dottore"

Smrt simpatičnega motociklista objokujejo tudi v njegovem rojstnem mestu Cattolica, kjer so se spominu nanj že poklonili številni someščani, o izgubi mladeniča pa so se razpisali tudi mediji naših zahodnih sosedov, ki so objavili njegov zadnji posnetek, ki ga je na YouTubu objavil v hotelski sobi v Kuala Lumpurju.

"Umrl je pod kolesi svojega prijatelja Valentina Rossija. Ne moremo prenehati jokati za fantom, ki je umrl pri 24 letih. 'Dirke niso za mlade dame,' je rad dejal kritikom, ki so menili, da je na progi preveč agresiven. Niso ga po naključju obravnavali za naslednika Valentina Rossija. Imel je talent in karizmo kot Il Dottore,“ so zapisali pri Corriere della sera.

Izjemno čustveno so se na smrt Simoncellija odzvali tudi pri Il Messaggeru. "Marcov nasmešek bodo pogrešali vsi, od voznikov do navijačev. Njegova smrt pušča praznino. Bil je vedno optimističen, radosten, razigran, iskren ter neposreden. Bil je prepričan, da je življenje nekaj enostavnega. Fanatičnost, s katero je pristopal do dirk in motorjev, so občudovali vsi inženirji.“

Kdo je bil Marco Simoncelli?

24-letni Simoncelli, rojen v kraju Cattolica, ki se nahaja približno 80 kilometrov južneje od Ravenne, je svoj nesporni talent kazal že kot otrok, ko je dominiral v italijanskem minimoto prvenstvu, v katerem je nastopal med leti 1996 in 2000. Ko mu je uspelo pokoriti Evropo, se je s 15 leti preizkusil v razredu do 125cc. Tam je na 50 dirkah slavil dve zmagi, še sedemkrat pa se je zavihtel na zmagovalni oder. Sledila je selitev v razred do 250 cc, kjer je v prvih dveh sezonah pridno nabiral izkušnje, nato pa v tretji sezoni eksplodiral in osvojil naslov svetovnega prvaka.


(Foto: AP)

Naslednjo sezono je v skupnem seštevku končal na tretjem mestu, nato pa sklenil, da je napočil čas za selitev v najmočnejši razred. Prvo leto v razredu motoGP (2010) je v skupnem seštevku končal na osmem mestu, najboljši uvrstitvi pa je dosegel na Češkem in Avstraliji, kjer je končal na tretjem oziroma drugem mestu.

Simpatični Simoncelli je bil prepoznaven povsem po svoji bujni pričeski in brezkompromisnem stilu vožnje, zaradi katere je pogosto dirke končal predčasno.