Pogrebne slovesnosti so so udeležili mnogi znani obrazi iz sveta mednarodnega športa in italijanske politične scene. Na čelu pogrebne povorke so bili Simoncellijev oče Paolo, mama Rossella, sestra Martina in njegovo dekle Kate, od znanih obrazov iz sveta športa pa njegov najboljši prijatelj Valentino Rossi.

Na pogreb so prišli številni najboljši tekmovalci razreda motoGP: Avstralec Casey Stoner, Španec Jorge Lorenzo, Italijan Andrea Dovizioso, pa tudi nekdanji vrhunski smučar Alberto Tomba, dirkaška legenda Giacomo Agostini, nekdanji motociklistični dirkač Loris Capirossi, zdravnik motociklistične karavane Claudio Costa in mnogi drugi.

Simoncelli se je ponesrečil na nedeljski dirki v Sepangu. Hud padec z usodnimi posledicami se je zgodil v drugem krogu dirke v kraljevskem razredu motoGP. V enajstem zavoju se je Simoncelli s Špancem Alvarom Bautisto boril za četrto mesto, ko je nenadoma izgubil ravnotežje in padel, ob drsenju po stezi pa je ostal še brez čelade. Na njegovo pot sta nato zapeljala Italijan Valentino Rossi in Američan Colin Edwards, ki se trku nista mogla izogniti, a se v nesreči nista poškodovala.

Zdravniška služba je 24-letniku nemudoma pomagala, vendar pa so bile posledice hudega padca za Italijana usodne. Simoncelli je pri padcu in nato po udarcih Rossija in Edwardsa dobil več poškodb prsnega koša, glave in vratu. Dirka je bila takoj po nesreči prekinjena, pozneje pa tudi dokončno odpovedana.

Marco Simoncelli se je rodil 20. januarja leta 1987 v italijanski vasici Cattolica, motociklistično pot pa je začel že pri rosnih devetih letih, ko je začel voziti v italijanskem prvenstvu minimoto. Veljal je za drznega in nadarjenega dirkača. Prve stopničke v razredu motoGP je osvojil na letošnji preizkušnji za VN Češke, leta 2008 pa je zmagal v skupni razvrstitvi razreda do 250 ccm.