Hudi padec z usodnimi posledicami se je zgodil v drugem krogu dirke v kraljevskem razredu motoGP. V enajstem zavoju se je vrhunski italijanski motociklist Simoncelli s Špancem Alvarom Bautisto boril za četrto mesto. Nenadoma je izgubil ravnotežje in padel, ob drsenju po stezi pa je ostal še brez čelade. Na njegovo pot sta nato zapeljala Italijan Valentino Rossi in Američan Colin Edwards, ki se trku nista mogla izogniti, a v nesreči nista bila poškodovana.

Niso mu mogli pomagati

Zdravniška služba je 24-letniku nemudoma pomagala, vendar pa so bile posledice hudega padca za Italijana usodne. Simoncelli je pri padcu dobil več poškodb prsnega koša, glave in vratu. Dirka je bila takoj po nesreči prekinjena, pozneje pa tudi dokončno odpovedana. "Dirkač je bil nezavesti že takoj po prihodu zdravniškega osebja. Poskušali so z oživljanjem, vendar pa je umrl 45 minut kasneje," so medijem sporočili iz zdravstvene službe. Predstavniki tekmovanja so že napovedali preiskavo vseh okoliščin tragične nesreče.

Gre za prvo smrtno nesrečo v motociklizmu po lanski veliki nagradi San Marina, kjer je v razredu moto2 umrl Japonec Šoja Tomizava. V kraljevskem razredu pa se je zadnja nesreča s smrtnim izidom pripetila leta 2003, ko je Japonec Dajdžiro Kato preminil na domači veliki nagradi v Suzuki. Leta 2008 je osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu 250 cm.

Po nekaterih mednarodnih statistikah je od leta 1948 na vrhunskih mednarodnih tekmovanjih v motociklističnem športu izgubilo življenje 47 dirkačev.

Marco Simoncelli se je rodil 20. januarja leta 1987 v italijanski vasici Cattolica, svojo motociklistično pot je začel že zelo zgodaj, pri rosnih devetih letih je začel voziti v italijanskem prvenstvu minimoto. Veljal je za drznega in talentiranega dirkača. Prve stopničke v razredu motoGP je osvojil na letošnji preizkušnji za VN Češke.

Pred enim tednom je tragična nesreča zaznamovala tudi zadnje dejanje sezone ameriške formule Indy, ko se je v Las Vegasu smrtno ponesrečil 33-letni Britanec Dan Wheldon, dvakratni zmagovalec dirke 500 milj Indianapolisa.

Razplet v skupnem seštevku že znan

Že pred današnjo dirko je bil v elitnem razredu motoGP znan razplet v skupnem seštevku, saj si je Avstralec Casey Stoner že na prejšnji dirki na domačem terenu privozil neulovljivo prednost pred tekmeci in postal svetovni prvak.

Na današnjih preizkušnjah v nižjih razredih so v Maleziji dirko v moto2 prav tako prekinili krog pred koncem zaradi padca Alexa Ponsa, zmagal je Švicar Thomas Lüthi pred Nemcem Stefanom Bradlom in Špancem Polom Espergarom. V najšibkejšem razredu do 125 ccm pa je slavil Španec Maverick Vinales (Aprilia) pred Nemcem Sandrom Cortesejem (Aprilia) in Francozom Johannom Zarcom (Derbi). V obeh razredih bo odločitev o svetovnih prvakih padla šele na zadnji dirki sezone 6. novembra v Valencii.

Tukaj si lahko ogledate posnetek grozljive nesreče Simoncellija, vendar ob tem opozarjamo, da je posnetek zelo nazoren.