Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana obžaluje, da dogovora s Sindikatom kliničnega centra o preložitvi stavke do tega trenutka še ni bilo mogoče doseči.

Kot je dejala strokovna direktorica bolnišnice Brigita Drnovšek Olup, je vodstvo ponudilo vse, kar je v njihovi zakonski moči. Vodstvo zavoda je po njenih besedah srednjim medicinskim sestram na delovnih mestih, kjer opravljajo aktivnosti in kompetence diplomiranih medicinskih sester v intenzivnih enotah terapije III, obljubilo celotno plačilo šolanja za diplomirano medicinsko sestro.

Ob tem je vodstvo predlagalo tritedensko preložitev stavke in dodatno ponudilo možnost, da do konca tedna pošljejo ministru za zdravje poimenski seznam medicinskih sester v enotah intenzivne terapije III, ki so diplomirale in ostale na istih delovnih mestih, s ciljem priznanja napredovanj.

Po navedbah vodstva zavoda sindikat omenjenega predloga, ki bi za tri tedne preložil stavko in omogočil nadaljnje delo pogajalskih skupin, ni sprejel. Zavrnili so tudi možnost mediacije, ki bi lahko v obdobju odloga stavke pomagala zbližati stališča in spodbudila k skupnemu iskanju sistemskih rešitev.

Vendar pa je vodja stavkovnega odbora v UKC Ljubljana Vesna Rugelj v današnji izjavi za javnost pojasnila, da jim zavod ni ponudil rešitev na ključne stavkovne zahteve. Pri tem je izpostavila prvo stavkovno zahtevo, da se srednje medicinske sestre, ki posegajo tudi v delokrog diplomiranih sester, plača po veljavnih pogodbah o zaposlitvi.

V vodstvu UKC Ljubljana menijo, da je aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, za katerega si prizadeva tudi stroka zdravstvene nege, ustrezna sistemska rešitev. Zato upajo, da bo do podpisa aneksa med vlado in sindikati zdravstvene nege prišlo še ta teden.

V sindikatu pa po besedah Rugljeve aneksa v takšni obliki ne podpirajo, saj bi z njim medicinske sestre, ki so že napredovale, pridobile le 32 evrov. Da bi odpovedale stavko, pa zahtevajo, da se sestram vsaj za čas, ko še ni sprejetih sistemskih rešitev, izplačajo plače po veljavnih pogodbah o zaposlitvi.

V vodstvu in sindikatu zagotavljajo, da bolniki zaradi stavke ne bodo na slabšem oz. da je ne bodo občutili.

Kot je pojasnila Drnovšek Olupova, so se na stavko pripravili in imeli sestanke z vodilnimi medicinskimi sestrami ter predstojniki vseh enot, kjer se obeta stavka. Pripravili so razpored službe, tako da kakršnih koli zapletov ne pričakujejo. Sicer pa so vsi, ki nameravajo stavkati, seznanjeni z zakonskimi določili, po katerih se ne sme opustiti niti najmanjše dejanje, ki bi lahko privedlo do poslabšanja stanja bolnikov, je poudarila.

Srednje medicinske sestre, ki opravljajo določene naloge diplomiranih medicinskih sester, v času stavke teh nalog ne bodo več opravljale, pojasnjuje Rugljeva. Stavka se bo, če ne bo danes doseženega dogovora, začela v četrtek ob 6.30 in bo po njenih napovedih trajala do izpolnitve stavkovnih pogojev.