Medicinske sestre iz Sindikata Kliničnega centra Ljubljana so namreč stavko napovedale zaradi kršitev pogodb o zaposlitvi. Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je srednjim medicinskim sestram v intenzivnih terapijah III zadnji mesec izplačalo nižje plače, kot to predvidevajo njihove pogodbe o zaposlitvi, pravi Rugljeva.

Okoli 160 medicinskih sester, ki delajo v intenzivnih terapijah III UKC Ljubljana, je za prihodnji teden napovedalo stavko. Vodstvo jim je namreč pred kratkim dalo v podpis nove, zanje slabše pogodbe, ki jih sestre niso podpisale. Kljub temu so jim zadnjo plačo izplačali na podlagi teh nikoli podpisanih pogodb, je pojasnila Rugljeva.

Kot pravi, imajo srednje medicinske sestre v intenzivnih terapijah III že več kot dve leti kombinirane pogodbe "za 80 odstotkov diplomirane medicinske sestre in 20 odstotkov srednje medicinske sestre". V teh so upoštevana tudi napredovanja za oba dela pogodbe. Vodstvo UKC Ljubljana jim je predložilo v podpis nove pogodbe, po katerih sestre ne bi več imele priznanih napredovanj za tistih 80 odstotkov diplomirane medicinske sestre.

Sodelavce so morali razporediti na nižje plačana delovna mesta

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec poudarja, da je bila uprava prisiljena zagotoviti zakonitost. Po lanskem upravnem nadzoru jim je namreč ministrstvo za zdravje naložilo, da vse sodelavce razporedijo na nižje plačana delovna mesta. Tej odločbi so skušali kljubovati z upravnim sporom, a po enem letu, ko niso prejeli drugega odgovora, so morali izvesti vsaj manjši del vsega - odvzeti so morali del plače za napredovanja. Ta jim namreč po odločbi upravnega nadzora ne pripada.

Vrhunec upa, da bodo zaplet razrešili še pred napovedano stavko. "Mi sicer ne vidimo, da bi lahko še kaj storili. Bojim se, da bo zadeva lahko korektno razrešena šele, ko se bodo sindikati reševanja lotili z vlado," je še dodal.

"Večkrat smo predlagali različne rešitve. Nazadnje smo pred dvema tednoma predlagali aneks h kolektivni pogodbi, ki ga ima vlada že na mizi. Upamo, da bo čim prej prišlo do sprejetja tega aneksa, ki bo sedanje zadrege razrešil," pravi Vrhunec.