Po prejšnji dirki v Franciji, ki se je za branilca naslova Loeba končala z odstopom, je seštevek SP ponujal razburljivo končnico. V igri za naslov so bili teoretično trije dirkači, saj so Loeba, Hirvonena in Sebastiena Ogierja ločile le tri točke. A v praksi je imel Ogier malo možnosti, saj v reliju moštva uporabljajo taktiko določanja vrstnega reda. Ker je v Citroenu prva violina seveda Loeb, so bile Ogierjeve možnosti zares bolj teoretične, danes pa je izgubil še te. Po odpovedi motorja v 17. hitrostni preizkušnji je namreč ostal brez novih točk, tako da je izpadel iz boja za letošnji naslov. Loeb ima zdaj dirko pred koncem 222 točk, Hirvonen pa 214, medtem ko je Ogier ostal pri 193. Citroen se bo lahko na zadnji dirki povsem posvetil branjenju.

V tem je zdaj v prednosti Loeb, ki na cestah Katalonije ni imel pravega tekmeca. Še najbližje sta bila oba Fordova dirkača, le da je bil vse do predzadnjega "brzinca" v vlogi prvega zasledovalca Latvala. Vendar se pri Fordu zavedajo, da bo v boju za SP štela vsaka točka in so uporabili preizkušen recept: Latvala je namenoma prekršil časovno kontrolo in dobil dve minuti pribitka, tako da se je Hirvonen prebil na drugo mesto.

Loeb je bil lahko po razočaranju na prejšnji dirki, ko je na domačem terenu zaradi tehničnih težav Citroena ostal praznih rok, tokrat precej bolj zadovoljen. Ne le zato, ker ima kot vodilni pred zadnjo dirko v svojih rokah usodo prvenstva, temveč tudi zato, ker je kopici rekordov dodal še enega. Po številu zmag in naslovov v SP je že tako ali tako nekaj časa najboljši, danes je dodal še 67. posamično zmago, zato pa je že v soboto posekal rekord, ki je imel že kar dolgo brado. Prehitel je namreč finskega dirkača Markkuja Allena po številu zmag na hitrostnih preizkušnjah relijev na SP; Finec je dolgo vodil z 801 zmago na "brzincih", Loeb se je v soboto povzpel do 802, reli pa končal z 803. zmago na HP. Tretji na tem seznamu je Španec Carlos Sainz s 756. Tudi v tej prvini je Loeb daleč pred vsemi tekmeci v karavani: med še aktivnimi dirkači je najbližje Petter Solberg na 12. mestu (412 zmag), tekmec v boju za naslov Hirvonen pa je z 209 zmagami 20.

Francoski zvezdnik je tako pokazal, da na cestah v Kataloniji res nima tekmeca. Neporažen je že sedem let zapored. "Za nami je res dober konec tedna. A zaradi slabih izkušenj s prejšnjih treh relijev sem si lahko oddahnil šele na cilju, ko sem verjel, da sem res zmagal. Vendar pa je bil tudi Mikko visoko, tako da boj za prvaka še ni odločen," je po prihodu v cilj dejal Loeb. Domači navijači pa so se razveselili uspeha Danija Sorda, ki je na zadnjih dirkah pokazal, da je lahko z Minijem zelo nevaren. Tokrat je bil četrti, njegov najnevarnejši tekmec je bil do odstopa Ogier, za Špancem pa sta se uvrstila Britanec Kris Meeke in Norvežan Mads Ostberg.

Reli po Walesu, ki bo odločil o letošnjem prvaku - Loeb se poteguje za osmega zaporednega, Hirvonen za prvega -, bo na sporedu med 10. in 13. novembrom.