Ampak prava musaka je pravzaprav imenitna jed, ki nima z musako, kakršno srečamo v menzah, nobene povezave. Izvirna musaka je namreč sestavljena iz jajčevcev, paradižnikov in mlete ovčetine oziroma teletine, v njej pa ni krompirja in zagatne omake bešamel. Ime musaka zveni popolnoma grško, čeprav izvira iz arabskega sveta, kjer jo imenujejo musaqqa'a, pomeni pa »ohlajena«, saj jo v tamkajšnjem svetu večinoma strežejo kot hladno vmesno jed. Če boste vprašali Turka, vam bo seveda vneto zatrjeval, da je musaka turška jed, Grk bo dokazoval njen grški izvor, Bolgar bolgarskega, Arabec pa seveda arabskega.
Srbi in Bolgari namesto jajčevcev uporabijo krompir, namesto jagnjetine pa svinjino in ta recept je verjetno preko kuhinje JLA osvojil vse države nekdanje Jugoslavije.

Mi se o pravem receptu ne bomo prepirali, pomembno je le, da musako pripravimo iz sestavin po svojem okusu.

Musaka po starem receptu

Potrebujemo 1 kg zrelega paradižnika, 500 g jajčevcev, 1,5 dl olivnega olja, 1 veliko čebulo, 500 g mlete puste ovčetine ali teletine, tri stroke česna, 1,5dl črnega vina, morsko sol, origano, lovorjev list, muškatni orešček, sveže zmlet beli poper, 1/2 litra kislega mleka.

Opran in olupljen paradižnik zrežemo na rezine. Jajčevce zrežemo tenke rezine, jih posolimo in pustimo stati pol ure do eno uro, nato jih splaknemo s hladno vodo, dobro odcedimo in obrišemo. Rahlo jih popečemo v polovici olja. Na preostalem olju rahlo opražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo lovorov list in strt česen, primešamo meso ter vse skupaj počasi pražimo. Ko meso izgubi rožnato barvo in tekočina povre, dodamo vino, malo naribanega muškatnega oreščka in origano ter sol in poper po okusu. Dobro premešamo in dušimo še kakšno minuto, nato odstavimo in pustimo pokrito. Pekač namažemo in vanj izmenično naložimo plast popečenih jajčevcev, plast mesa, plast paradižnika, ki ga malo posolimo, nato spet plast mesa, plast jajčevcev in tako naprej. Vrhnja plast mora biti paradižnik! Po vrhu rahlo potrosimo origano in poškropimo olivno olje, nato postavimo za 45 minut v pečico, segreto na 175 °C. Musako nadevamo na krožnike in jo prelijemo s kislim mlekom ter takoj ponudimo s solato.

Še več receptov najdete tukaj.