Ko nastopi prvi resnejši mraz, se naši čuti samodejno naravnajo na drugačno, »toplejšo« hrano. Poletne solate, hladne juhe in podobne dobrote peresne kategorije se počasi umikajo nekoliko bolj kalorični hrani, saj tudi naše telo potrebuje malce več energije za kurjavo. Ampak s kalorijami ne bomo pretiravali, zato jo lahko v hladnejši del leta mahnemo z ribami v trebuhu. Seveda ne živimi, ampak okusno pripravljenimi. Med bolj zimske ribe sodi tudi losos, riba s severa. Posebnost pri njem je, da živi v morju, v času drstenja pa se poda v sladke vode. Nekatere vrste lososa so prenesli tudi na južno poloblo in lepo uspevajo na Novi Zelandiji, v Čilu in Argentini.

Filet te ribe je v kuhinji sila hvaležna surovina, saj ga lahko pripravimo na raznorazne načine. Lahko ga samo na hitro popečemo v ponvi in pokapamo z limono, lahko ga premažemo z gorčičnimi semeni in koprom (na sliki) in spečemo v pečici, najbolj priljubljen pa je pečen v pečici skupaj s krompirjem.
Lososovo meso je, čeprav mastno, izjemno zdravo, saj vsebuje obilico zdravih maščobnih kislin omega-3, ki varujejo pred boleznimi srca in ožilja. Poleg tega je zaradi relativno nevtralnega okusa primeren tudi za tiste, ki nad ribami praviloma vselej vihajo nos.

Gratiniran lososov file

Potrebujemo 4 lososove filete po 180 g, 200 g pora, 2 šalotki, 4 žlice olivnega olja, 50 g masla, lonček sladke smetane, 2 rumenjaka, 40 g drobtin, žličko moke, 2 žlici limonovega soka, morsko sol, sveže zmlet rdeči poper, sveže riban parmezan.

Na kolesca narezan por blanširamo v vreli vodi, ga odcedimo in nemudoma za nekaj minut potopimo v ledeno mrzlo vodo. Nato ga spet odcedimo. Ribje fileje splaknemo pod tekočo hladno vodo in temeljito posušimo. Začinimo jih s soljo in poprom ter pokapljamo z limonovim sokom.

Šalotko drobno sesekljamo in popražimo na maslu. Nato jo pomokamo, premešamo in zalijemo s sladko smetano. Zavremo, vmešamo odcejen por ter posolimo. Prevremo, odstavimo in ohladimo. V ponvi segrejemo olje in lososove fileje na hitro popečemo po obeh straneh. Medtem pečico segrejemo na 200 °C. V ohlajeno porovo maso vmešamo rumenjaka in drobtine. Če je masa preredka, dodamo še malo drobtin. Nato z maso prekrijemo lososove fileje in jih za pet minut potisnemo v segreto pečico, da se po vrhu zlato rjavo obarvajo.

Potresemo z malce parmezana in nemudoma postrežemo s kuhanim krompirjem ali pirejem ter solato in kozarcem belega vina.

Več receptov najdete tukaj.