Jajčevci so botanično sicer sadje, na krožniku pa služijo v vlogi zelenjave. In to ne kakršnekoli; jajčevci so gladka, napeta, vijoličasta zelenjava. Imenitno se ujame z baziliko in česnom ter rožmarinom in origanom ter sploh sredozemskimi začimbami, današnji recept pa jo predstavlja v družbi z meto. V Aziji jajčevci uspevajo kot trajnica in so v tamkajšnji kuhinji nepogrešljivi že stoletja. Že nekaj časa so lepo uveljavljeni v Evropi, zlasti v francoski, grški, italijanski in turški, torej sredozemski kuhinji. Na naših tleh moramo za letos pohiteti, saj jajčevci uspevajo le do prve slane!

Grki iz jajčevcev pripravljajo musako, v arabskem svetu so v modi nadevani s paradižnikom in čebulo, španci pripravijo marinirane, pri nas pa jih radi uporabimo za v ajvar. Kadar jih pečemo, moramo biti zelo previdni, saj jajčevci spijejo, kolikor vidijo, še najraje olja. Ravno iz teh razlogov se jim velja izogniti v povprečnih gostilnah, sploh ocvrtim ali pečenim. Največji absurd so seveda tako imenovani vegetarijanski krožniki, ki pogosto vključujejo tako mastne pečene jajčevce, da bi iz vsake rezine lahko stisnil steklenico olja, če bi se potrudil. Sicer so jajčevci varovalno živilo, prvič pisno omenjeno na papirusu iz leta 1552 pr. n. št.

Jajčevci na žaru z mocarelo

Potrebujemo en velik jajčevec, 75 g mocarele, 50 g parmezana, 0,5 dl olivnega olja, 1–2 žlici drobtin, morsko sol, sveže zmlet beli poper, majhen šopek peteršilja, 1 strok česna. Za jogurtovo omako z meto še 300 g jogurta, 2 stroka česna, 2 žlici sesekljane mete, malo limonovega soka, morsko sol, sveže zmlet beli poper.

Jajčevec očistimo, operemo in vzdolžno narežemo na tanke rezine ter jih rahlo osolimo. Mocarelo narežemo na podolgovate, centimeter debele paličice, parmezan pa drobno nastrgamo. Peteršilj in česen drobno sesekljamo. V ponvici na olivnem olju na hitro opražimo sesekljana česen in peteršilj. Odstavimo ter primešamo nastrgan parmezan in toliko drobtin, da nastane mazava zmes. Začinimo s soljo in poprom. Rezine jajčevca narahlo ožamemo, oplaknemo in osušimo ter jih zložimo eno poleg druge. Enakomerno jih premažemo s parmezanovo zmesjo. Na vsako rezino položimo košček mocarele, potem pa jo zvijemo in spnemo z zobotrebcem. Zvitke položimo na žar ali v ponev in po obeh straneh zlato opečemo. Za jogurtovo omako česen olupimo in drobno sesekljamo. V skodelici ga gladko zmešamo z jogurtom in sesekljano meto, limonovim sokom, soljo in poprom. Z omako oblijemo zvitke in še vroče postrežemo.

Za vikend si lahko pripravite še marsikaj.