Na javni razpravi, ki jo je v sklopu projekta Youth@Work organizirala Evropska komisija, so mladi podjetniki in gospodarstveniki skušali odgovoriti na vprašanja, ki zadevajo mlade podjetnike. Jugoslav Petkovič, ustanovitelj podjetja Mimovrste na primer meni, da Slovenija ni ravno podjetništvu naklonjeno okolje, ker v formalnem sistemu izobraževanja ni vpeto podjetništvo. Zanj sta namreč pomembno učenje skozi prakso in odnos do napak, predvsem pa samozavest, ki je primanjkuje. Dejal je, da zdaj pomaga mladim podjetnikom, ki želijo odpreti svoje podjetje.

O tem, kaj lahko storijo mladi po končani šoli oz. ali je njihov občutek brezperspektivnosti ta hip upravičen, Marko Curavić, vodja enote za spodbujanje podjetništva v Generalnem direktoratu za podjetništvo in industrijo pri Evropski komisiji, pravi, da ni. Obstajajo možnosti, ki pa jih ni toliko kot prej, če se gleda samo na zaposlenost, je pa veliko več možnosti za samozaposlenost. Da to ni mikavno, sta kriva vzgoja in splošno vzdušje, je prepričan Curavić. Poudaril je, da je sicer v tujini izobraževanje v podjetništvu del šolskega kurikuluma.

Po mnenju Blaža Kosa iz kluba Poslovni angeli je za uspešnega podjetnika pomembno, da neprestano dela na sebi. "Bistvo vsega je v ustvarjanju; morate najti nekaj, kar vas ves čas osrečuje, recimo tudi vsakdanje stvari," je dejal. Dodal je, da v Sloveniji še vedno nimamo fleksibilnega trga dela. Kot je izpostavil, bi morali imeti dober "izobraževalni sistem, da se dvigne zavest naroda".

Direktor zavoda Mladi podjetnik Borut Borštnik pa je med drugim povedal, da bo konkurenca vedno večja, zato mora biti služba hobi. "Razmere na trgu dela so se spremenile, zato bi morali doseči spremembe zakonodaje, podobno danskemu modelu," pravi Borštnik. Na Danskem si brezposelni ob izgubi službi dokaj hitro poiščejo drugo, ker se dodatno izobražujejo, v Sloveniji pa za posameznika izguba službe pomeni konec sveta. Za Borštnika je zelo pomembno, da si rečeš 'Moja služba je hobi, rad hodim v službo in vodim svoje podjetje', kajti v službo moraš iti z veseljem in ne z muko, je še pristavil.

Evropska komisija je sicer v okviru Študentske arene danes pripravila celodnevni izobraževalni dogodek Youth@Work, ki je vseevropski program, katerega namen je spodbujanje podjetništva mladih. Mladi so lahko med drugim izvedeli, kako ustanoviti podjetje, kako pripraviti poslovni načrt, kateri programi pomoči so jim na voljo in kje lahko pridobijo kapital za svoje poslovne ideje.