Janković je kljub vse bolj glasnim ugibanjem, da se bo vendarle odločil za kandidaturo na volitvah, novinarjem dejal: "Jaz se res ne vidim v parlamentu." Glede koalicije z Janezom Janšo pa je zatrdil, da se ne vidi: "To je pa jasno." Zagotavlja pa, da Janše "ne izziva in mu Janša ni motiv", prav tako ne ve, zakaj bi izzival sedanjega premiera. "Janša je imel štiri leta, pokazal je, kaj zna in kaj ne zna," je dejal Janković, enako pravi tudi za sedanjega premiera.

Odzivi: Janša meni, da se uglednim ljudem ne bi bilo treba tako ponižati

Med uglednimi državljani smo opazili bivšega predsednika republike Milana Kučana (na sliki spodaj), predsednika uprave Mercatorja Žigo Debeljaka, očeta slovenske ustave Franceta Bučarja, predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janeza Stanovnika, nekdanjega ustavnega sodnika Lojzeta Udeta, predsednika uprave BTC Jožeta Mermala, ekonomista Jožeta Mencingerja, strokovnega direktorja Pediatrične klinike Rajka Kendo, pisateljico Svetlano Makarović Branka Đurića "Đura", Magnifica ...

Foto: Luka Cjuha

Kaj so povedali o Jankoviću:

"Janković je pokazal redko sposobnost, da zna povezati ljudi z visokim znanjem," je danes na srečanju omenil nekdanji predsednik republike Milan Kučan. "Pokazal je tudi občutek za socialno pravičnost. Je neobremenjen s strankarsko in politično delitvijo," je še dodal in omenil, da je vsaka ambicija 50+ nedemokratična.

Branko Đurić – Đuro je mnenja, da se Janković od drugih razlikuje po tem, da izpolni obljubo: "Poglejte Ljubljano, kaj je rekel nekaj let nazaj, in kakšna je zdaj res postala."

Foto: Luka Cjuha

Častna meščanka Svetlana Makarovič ga je v mestni hiši nagovorila in dejala, da želi njegovo kandidaturo, ker sta si po značaju podobna. "To je lahko kompliment, ali pa ne. A kar rečeš, tudi storiš. Ker si 'self made man' in tudi jaz sem 'self made man'." Ob tem mu je zaželela še veliko sreče.

"Janković je v Ljubljani naredil to, kar zdaj potrebujemo, da se napravi iz Slovenije. Ne ponuja samo učinkovitosti, ampak tudi hrabrost in sposobnost premagovanja tveganja. V Ljubljani je na volitvah dobil glasove malih ljudi, drugod mu bomo pa drugi pomagali. Pomagali mu bodo slovenski ljudje, ki hočejo, da pridemo ven iz te zadrege," je bil jasen Janez Stanovnik (na fotografiji spodaj s Francetom Bučarjem).

V mestno hišo je prišel tudi glasbenik Magnifico in pojasnil, da ga "zaenkrat le podpira, karkoli že bo. Ne vem pa še, kaj bo rekel, moram videti, kaj se dogaja."

Ekonomist Jože Mencinger pa ga podpira iz dveh razlogov: "Iz prijateljstva, ker menim, da bi bilo za Slovenijo koristno, in ker se bojim raznih demagogov." Glede uspešnosti kandidature pa pravi, da bi Janković s tem tvegal, in da mora sam presoditi. Morebitni stranki se ne bo pridružil.

Foto: Luka Cjuha

Kako pa kažejo ankete?

Javnomnenjske ankete zmago na prihajajočih volitvah sicer še vedno napovedujejo prvaku stranke SDS Janezu Janši. Po zadnji anketi, objavljeni v Delu, pa volivci v 80 odstotkih menijo, da bi bilo bolje, če bi Zoran Janković ostal župan.

Janez Janša je v intervjuju za radio Ognjišče dejal, da si želi,da bi Janković vstopil v predvolilno tekmo, saj bi se na takšen način končno pokazalo, za koga bodo glasovali volivci. Za druge medije pa je dejal, da če bodo v volilno kampanjo vstopali igralci, ki so že znani in ki so pokazali svoje pristope predvsem v smislu večjega zadolževanja, potem Slovenija take politike ne le ne potrebuje, ampak je ne zmore.

Preberite še:

Bo Janković uničevalec ali rešitelj levice?

Koalicijska kupčkanja za Jankovića neznanka

Kocka je padla, Jay-Z gre na volitve

Intervju z Janezom Stanovnikom iz sobotnega Objektiva

Zokimanija na Facebooku

Zoran Janković je svoje podpornike na socialne mreži Facebook prosil za mnenje glede odločitve, ali naj gre na parlamentarne volitve ali ne. V spletni anketi je trenutno rezultat 534 proti 308 za "naj gre volitve".

Na "zidu" Zorana Jankovića so se razpisali številni njegovi podporniki in tudi nasprotniki. Eden izmed uporabnikov je med drugim zapisal: "Če ne boste kandidirali, nas boste gole in bose prepustili levjemu žrelu ..." Drugi je bil bolj odločen in manj proseče zapisal: "Gospod Zoran! V imenu mladine republike Slovenije: ni čas za sebičnost, tako nimate izbire in morate kandidirati!!!"

Nekateri so bili malo bolj skeptični, saj bi radi videli, da Zoran Janković ostane na čelu ljubljanske občine.