Janša: Procesija izraz nezavedanja težkega položaja

Nekaterim zelo uglednim ljudem se ne bi bilo treba tako ponižati, je podporo skupine prepoznavnih posameznikov iz slovenskega javnega življenja vstopu Jankovića v volilno tekmo komentiral predsednik SDS Janez Janša. Po njegovih besedah je današnja procesija na magistratu izraz nezavedanja težkega položaja, v katerem se nahaja Slovenija.

Kot je ob robu današnjega obiska poslanske skupine SDS v Kamniško-zasavski regiji v izjavi za medije dejal Janša, se pred bližajočimi parlamentarnimi volitvami žal velikanska energija usmerja predvsem v to, kako preprečiti, da bi bili ogroženi nekateri privilegiji. Po Janševih besedah dogajanje na tranzicijski levici spominja na vrenje pred volitvami leta 2004, katerega rezultat je bila ustanovitev Foruma 21.

Janša ni želel ugibati, kakšna bo odločitev ljubljanskega župana Jankovića glede njegovega morebitnega vstopa v volilno tekmo. Po Janševih besedah gre v tem primeru za vprašanja, ki so popolnoma nepomembna za prihodnost Slovenije. "Ta vprašanja so kvečjemu relevantna za povzročanje zmede v prostoru slovenske tranzicijske levice, kjer je tudi velika panika zaradi tega," je dodal.

Na novinarsko vprašanje, ali se je pripravljen soočiti z Jankovićem kot potencialno največjim tekmecem za volilno zmago, pa je Janša odgovoril, da je SDS pripravljena soočiti svoj volilni program s komerkoli. Po Janševih besedah so v SDS pripravljeni priznati dobre rešitve v kateremkoli programu: "Pripravljeni smo tudi sodelovati s vsakim, ki bo imel dobre rešitve za prihodnji razvoj."

Kučan: Spodobnost in neobremenjenost sta prednosti

Jankovićeva sposobnost in njegova neobremenjenost s strankarskimi opredelitvami sta njegovi prednosti, za Slovenijo pa je to dobra priložnost, je po predaji skupnega poziva Jankoviču, naj sodeluje na državnozborskih volitvah, dejal nekdanji predsednik države Milan Kučan. Ocenjuje, da Slovenija potrebuje pragmatično vlado.

Kučan je v izjavi novinarjem po sprejemu pri Jankoviću ocenil, da si Slovenija v sedanjih razmerah ne more privoščiti "neuspešne vlade", še manj pa si sme privoščiti ujetost v medstrankarska, politična in ideološka preigravanja ter v blokado odločanja. Po Kučanovih besedah potrebujemo pragmatično vlado, ki bo znala določiti prioritete in učinkovito reševati konkretne težave.

Janković je, tako Kučan, pokazal redko sposobnost, da zna povezati ljudi z visokimi profesionalnimi znanji v zmagovite ekipe, ki znajo s svojo privrženostjo skupnim ciljem in z ambicijo po odličnosti ustvarjati uspešne blagovne znamke, kot sta Mercator in Ljubljana. Poleg tega je po njegovih besedah župan pokazal veliko občutljivosti za socialno pravičnost, za človekovo dostojanstvo in solidarnost.

Kučan priznava, da Janković nima dovolj izkušenj na nekaterih področjih, ki so v pristojnosti vlade, verjame pa, da bo znal vzpostaviti dialog s tistimi, ki imajo to znanje, in da bo znal vzpostaviti socialni dialog. Po Kučanovih besedah je potrebna koalicija razuma, vendar o njej ni dovolj govoriti, treba jo "je udejanjiti". Na vprašanje, ali bo Janković predstavnik bitke proti Janši, ki napoveduje na volitvah rezultat "50 plus", nekdanji predsednik odgovarja, da je vsaka ambicija "50 plus" nedemokratična. Vendar, kot pravi, "nihče ne more računati, da bo brez sodelovanja kos zahtevnim problemom".

Na njegove izjave se je na Twitterju že odzval Janša, ki izpostavlja, da je Kučan to povedal v Ljubljani, "kjer ima Jankovićeva lista 50 plus. Po Kučanovem Janković vlada nedemokratično", je zapisal.

V primeru, da Janković parlamentarnim volitvam reče ne, pa nekdanji predsednik pojasnjuje, da je takih ljudi, ki bi lahko opravili podobno vlogo, kot jo predlagajo Jankoviću, v Sloveniji še več. Je pa po njegovih besedah res, da je politika padla na zelo nizko stopnjo ugleda in zato vanjo ljudje, ki imajo svojo kariero in socialni status, neradi vstopajo. Nekdanji predsednik se strinja, da se lahko razpravlja o stališču, da Janković v politiko ne prinaša nič novega. To je mogoče res, pravi, če se odmisli rezultate, ki jih Janković ima.

Kandidatura bi lahko na volitve pripeljala še več ljudi

V LDS morebitno kandidaturo Jankovića ocenjujejo kot nekaj pozitivnega, je na novinarski konferenci dejala predsednica stranke Katarina Kresal. Po njenih besedah so v LDS za širjenje političnega prostora, zato je dobro, da vanj vstopajo novi akterji, ki so sposobni drugačnega načina dela. Jankovićeva kandidatura bi na volitve lahko pripeljala še več ljudi, je menila Kresalova in dodala, da bi to zagotovilo še večjo stopnjo demokratičnosti odločanja na volitvah.

Kot je še poudarila predsednica LDS, v stranki dobro sodelujejo na mestni ravni, verjame pa, da bi lahko dobro sodelovali tudi na državni. Na vprašanje, ali bi Jankovićev nastop na volitvah pomenil tudi manj glasov strankam na levici, Kresalova odgovarja, da je LDS stranka, ki je tradicionalno prisotna v slovenskem prostoru. Tudi njihova predvolilna kampanja bo šla v smeri, da pridejo v državni zbor s čim večjim številom glasov, je dodala Kresalova.

Glede Jankovićevega omenjanja v zvezi z nekaterimi spornimi posli pa Kresalova pojasnjuje, da je sama na lastni koži "še predobro izkusila, kako je, ko se meče polena pod noge in se obtožuje brez pravih dokazov". Dejala je, da ne bo nikogar sodila samo po govoricah, Janković pa je verjetno sam presodil, ali je pravi človek za to. Kot je spomnila, se najde še kakšen kandidat, ki je v kazenskih postopkih, pa se o tem nihče ne vprašuje.