Okrajno sodišče v Celju je namreč v postopku izvršbe nad celjskim gradbincem vpisalo zastavno pravico na njegovih lastniških deležih v odvisnih družbah CM Inženiring in CM Jeklar v korist podjetja Elektroservis Mirnik. Temu CM Celje dolguje dobrih 13.000 evrov, pri čemer gre za storitve, ki jih je upnik opravil med lanskim oktobrom in letošnjim aprilom. Čeprav je to znesek, ki za CM Celje pomeni "drobiž" (lani je skupina ustvarila več kot 102 milijona evrov prihodkov), pa bi lahko neizplačilo 13.000 evrov morda usodno vplivalo na poslovanje Elektroservisa Mirnik, saj bi ta s tem izgubil petino lanskih prihodkov (67.064 evrov).

Da ima CM Celje očitno resne likvidnostne težave, nakazuje že podatek, da se je izplačilu 13.000 evrov upiral do zadnjega. Iz sklepa o izvršbi, ki ga je izdalo sodišče, je tako razvidno, da so iz CM Celja pred tedni Elektroservis Mirnik po več mesecih neizpolnjenih obljub o plačilu celo obvestili, da terjatev niso sposobni poplačati. "Upnik je glede na to, da dolžnik kljub svoji velikosti ni v stanju poravnati niti za svojo velikost sorazmerno skromnega zneska, trdno prepričan, da je le še vprašanje časa, kdaj bo uprava dolžnika javno objavila, da je ta insolventen," je mogoče prebrati v sklepu.

Argumentu, da bi lahko upnik ostal na "hladnem" zaradi nevarnosti razglasitve insolventnosti, so posredno pritrdili tudi na sodišču. "Glede na dejstvo, da dolžnik kljub temu, da upnikovo terjatev očitno priznava, te vse do danes še ni poravnal, obstaja nevarnost, da bo uveljavitev upnikove terjatve onemogočena (...), zato je sodišče dovolilo zavarovanje s predhodno odredbo," piše v sklepu. Sodišče je upniku dovolilo tudi rubež denarnih terjatev na osmih transakcijskih računih CM Celja. Družba je imela v sredo po dostopnih podatkih blokiran račun pri SKB, včeraj pa je bil ta spet "prost". CM Celje je imel konec lanskega leta na ravni krovne družbe 30,7 milijona evrov kratkoročnih poslovnih obveznosti.

Prokurist CM Celje Zdravko Zver, ki naj bi že oktobra prevzel enega od položajev v upravnem odboru družbe, včeraj popoldne izjav ni želel dajati. Dejal je le, naj se z vprašanji pisno obrnemo na družbo.

primoz.cirman@dnevnik.si