Ampak to je samo stara jugoslovanska navada, izvirajoča iz vojaške kuhinje, kjer so iz varčevalnih vzgibov v čufte poleg govedine zamesili tudi cenejšo svinjino. Enako so počeli tudi s čevapčiči in ta trdovraten in pravzaprav oduren običaj, da je »faširano« meso, za karkoli ga že potrebujemo, vedno mešanica svinjine in govedine, nikakor ne gre iz naše zavesti, čeprav dandanes govedina ni več toliko dražja od svinjine.

Kakor koli že, ime čufta izvira iz perzijske besede kofta. Po perzijsko koftan pomeni mleti, sekljati, tolči, kofta pa je torej kroglica iz sesekljanega mesa. Grki ji rečejo keftes, Makedonci kjofta, Bolgari kyufte, povsod pa jo pripravljajo iz govedine ali ovčetine. Indijci poznajo tudi njeno vegetarijansko različico lauki kofta. Kakor koli si boste čufte pripravili, bo recept pravi, če bo le po vašem okusu; improvizacija je namreč glavna začimba v vsaki najboljši kuhinji.

Čufte de luxe

Potrebujemo 500 g mlete govedine, čebulo, jajce, 50 g okroglozrnatega riža, pol lupine ekološko pridelane pomaranče, morsko sol, sveže zmlet črni poper, šopek peteršilja. Za paradižnikovo omako še 600 g paradižnika, čebulo, 3 dl čiste goveje juhe, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 3–4 žajbljeve lističe, lovorov list.

V širši posodi pristavimo olivno olje in nanj stresemo narezano čebulo, ki jo med mešanjem rumeno opražimo. Medtem žajbljeve lističe drobno narežemo in jih skupaj z na koščke narezanim paradižnikom stresemo na čebulo ter dodamo lovorov list. Zavremo in počasi kuhamo nekaj minut. Prilijemo čisto govejo juho, začinimo s soljo in poprom ter zavremo. Medtem v skledi dobro zmešamo mleto meso, riž, sesekljano čebulo, razžvrkljano jajce, naribano pomarančno lupino, sesekljan peteršilj, sol in poper. Sestavine nato z vlažnimi rokami oblikujemo v kompaktne manjše kroglice. Previdno jih vložimo v paradižnikovo omako in poskrbimo, da jih omaka oblije z vseh strani. Pokrito počasi kuhamo približno 30 minut, da se omaka zgosti. Jed postrežemo s svežim, hrustljavo popečenim kruhom ter s kozarcem črnega vina, denimo refoška ali terana.

Vsak petek za vaspripravljamo recepte jedi, ki si jih lahko pripravite za vikend.