No, Nemci so pozneje priznali, da so slavne bakterije vzniknile v kdove kakšni nesnagi na germanskih tleh, zato so se kumare naposled le vrnile na jedilnike. Kisel priokus je tako večinoma ostal le v vloženih kumarah, ki so tradicionalna slovenska jed. Na tak način, kot jih pripravljamo pri nas, jih poznajo le malo kje po svetu. Severneje od nas imajo radi vložene kumare z dodatkom sladkorja, kar je za naš okus nepredstavljivo, iz istih razlogov pa tja ne moremo izvažati naših pregovorno odličnih kislih kumar, ki jih vlagajo v Kamniku. Zanje se menda domala zravsajo le Rusi in severni Italijani.

Kumara skupaj z bučkami, bučami, lubenicami in melonami spada v družino bučevk. Izvira z vzhoda Indije in so jo cenili vsaj že v antiki. Sestavlja jo 97 odstotkov vode in je izredno nizkokalorična – sto gramov premore komaj deset kalorij. Njeno ime kumara izvira iz latinskega Cucumer, pri nas pa ji ponekod pravimo tudi murka, kar verjetno izhaja iz njenega nemškega imena Gurke.

Vsak jih pripravlja po svojem receptu, a tokrat vam v razmislek nudim dve juhi.

Hladna kumarična juha

Potrebujemo 50 dag kumar, olivno olje, 3 žlice mandljevih lističev, 4 stroke česna, 8 dl tekočega jogurta, 4 žlice kisle smetane, nekaj vejic kopra, morsko sol, sveže zmlet poper.

Kumare operemo, olupimo, in jih naribamo ali nasekljamo. Pokapamo jih z dvema žlicama olivnega olja. Stroke česna olupimo in stisnite. Ohlajen jogurt, kislo smetano, česen in kumare zmešamo. Začinimo jih s soljo, sveže mletim poprom in polovico nasekljanega kopra. Nalijemo v skodelice ali kozarce, pokapamo z malo olja ter potresemo s preostalim nasekljanim koprom in mandljevimi lističi. Takoj postrežemo kot predjed ali samostojno večerjo, po želji s kakšnim kosom dobrega kruha.

Topla kumarična juha

Potrebujemo 1 veliko kumaro, 2 krompirja, ščepec mlete kumine, 2 stroka česna, morsko sol in sveže zmlet poper, peteršilj, kislo smetano.

Kumaro olupimo, naribamo in posolimo. Olupimo krompir ter ga narežemo na majhne kocke. vse skupaj damo v posodo ter prelijemo s približno enim litrom vode. Začinimo s kumino, strtim česnom ter poprom in soljo po okusu. Počakamo, da zavre, in kuhamo približno dvajset minut. Juho sesekljamo z ročnim mešalnikom ter ji dodamo žlico kisle smetane. Potresemo z nasekljanim peteršiljem in postrežemo s svežim kruhom.