Čeprav so bili Avstrijci najlažji možni tekmec (za vse avstrijske reprezentante je bila to sploh prva tekma v karieri na EP), je prva zmaga na evropskih prvenstvih vidno olajšala slovenski tabor. Nekaj težav so imeli Slovenci s sprejemom, kar je bila posledica silovitega avstrijskega pritiska na servisu. "Dokler so bili v seriji, je bilo zelo težko, a vedelo se je, da ne bodo mogli dolgo zdržati s takšnim servisom," se slovenski selektor Veselin Vuković ni obremenjeval z naletom nasprotnika. "Šlo je bolj za tenis kot za odbojko, saj smo si na trenutke žogo samo podajali. A pomembna je le zmaga, zato na evropskih prvenstvih večkrat pride do slabih predstav," je dodal libero Sebastijan Škorc.

Proti Avstriji je Vuković zunaj dvanajsterice pustil Vida Jakopina, ki ima rahle težave s hrbtom, na klopi je obsedel Matevž Kamnik, le epizodno vlogo pa je dobil Mitja Gasparini. "Nič nismo skrivali. Postavo smo premešali zgolj zato, da nekaterim ključnim igralcem namenimo nekaj več počitka," je bil jasen Vuković, njegovo rotacijo pa je dobro izkoristil mladi Jan Planinc. Dan kasneje so bili prav Jakopin, Kamnik in Gasparini uvrščeni v začetno postavo, a njihovega učinka ni bilo. Predvsem je imel težave Gasparini, ki je bil neuspešen v kar petih zaporednih napadalnih akcijah. Delno gre za posledico odličnega srbskega servisa, ki je onemogočal organizacijo slovenske igre, v precej večji meri pa so si bili Slovenci sami krivi zaradi nepotrebnih napak.

V primerjavi s tekmo s Turčijo so v srbski reprezentanci spremenili začetno taktiko, saj so bile le redke žoge, ki so šle na njihovega najboljšega odbojkarja Ivana Miljkovića. Podajalec Vlado Petković je razigraval predvsem Miloša Nikića (v prvem nizu je šest točk dosegel s stoodstotnim izkupičkom), neprebojen zid pa je z bloki predstavljal Marko Podraščanin. Identična zgodba se je napovedovala za drugi niz, a po začetnem zaostanku z 0:6 je prišlo do reakcije, saj smo dočakali prvo slovensko točko korektorja (Alen Šket) ter prvi slovenski blok (Alen Pajenk). Ko je svoj ritem našel Šket (11 točk v drugem nizu), je Slovenija prišla celo do prvega vodstva (23:22). Takrat je v prvi plan prišel Miljković, ki je dal svoj učinek v ključnih trenutkih.

Če občutno izboljšanje slovenske igre v drugem nizu še ni imelo rezultatskih sadov, je bilo drugače v naslednjem. Vukovićevi fantje so prišli do spoznanja, da se lahko enakovredno kosajo s Srbijo. Ko so vzpostavili ravnotežje, se je dvignila kvaliteta odbojke na obeh straneh, kar je prineslo nekaj lepih akcij. A tiste nekaj več sreče v tretjem nizu je zmanjkalo v četrtem, ko je Slovenija iz rok izpustila izenačenje na 2:2, ki bi ji zagotovilo vsaj eno točko.

"Odlično smo začeli, a kasnejši rezultat dokazuje, da je šlo za izenačeno tekmo. V ključnih trenutkih smo naredili nekaj vrhunskih potez, kar je odločilo," so besede srbskega korektorja Ivana Miljkovića, podobnih misli pa je slovenski selektor Vuković: "Napovedal sem, da bo šlo za napet dvoboj. Na koncu je zmagal boljši, nam pa manjka samozavesti na težkih tekmah. Dokaz za to je prvi niz."