Slovenska reprezentanca je končno spoznala, kako je občutiti zmago na največjem evropskem tekmovanju. Deset let po prvi tekmi (Ostrava), treh izgubljenih "vojnah" (poleg Ostrave 2001, še St. Peterburg 2007 in Izmir 2009), 11 v prazno izstreljenih nabojih, je v 12. poskusu vendarle dobila bitko. Čeprav je bila zmaga proti gostiteljem prvenstva, ki v tem športu nimajo ne posebne tradicije (za njih je bila to prva tekma na evropskih prvenstvih), pričakovana in zlahka priborjena, pa zaradi tega uspeh ni nič manjši. Izbranci Veselina Vukovića so kljub nezadovoljivemu sprejemu z odlično realizacijo napadov prebili led, prav gotovo se jim je odvalil kamen od srca, v nadaljevanju tekmovanja bodo lahko povsem sproščeni in kot taki tudi zelo nevarni vsem. Kot zatrjujejo sami, uspeh proti Avstrijcem ne bo edini na prvenstvu.

Slovenci na čelu z največjim poznavalcem avstrijske odbojke, blokerjem Innsbrucka Davorjem Čebronom, ki sicer ravno tako kot lažje poškodovani Vid Jakopin (bolečine v hrbtu) ni dobil priložnosti za igro, so opozarjali na začetek tekme. Po mnenju Primorca naj bi bil ta odločilen za razplet tekme, kar so napovedovali tudi gostitelji. Avstrijci so navijačem obljubljali od prve minute igro na na vse ali nič, čeprav so tekmece imenovali kot skrite kandidate za kolajno so bili prepričani, da lahko zmagajo.

A že začetek - za Slovence so tekmo začeli Dejan Vinčić, Andrej Flajs, Tine Urnaut, Alen Pajenk, Dragan Radović, Alen Šket in libero Sebastijan Škorc, je pokazal krepko razliko med ekipama. Čeprav je Flajs pri sprejemu storil prvo napako na tekmi, so Slovenci na krilih razpoloženega Tineta Urnauta takoj prevzeli pobudo. Povedli so s 6:1, prednosti pa niso izpustili iz rok. Nekaj težav jim je sicer povzročal korektor Thomas Zass, a je bil na drugi strani učinkovit Alen Šket, ki je držal ravnotežje in varno razliko.

Gladka zmaga v prvem nizu Slovencev ni zaslepila. Z dobro igro v vseh elementih so nadaljevali z "mletjem" domače reprezentance. Takoj po prvem tehničnem odmoru so vodili že z 9:3, nato pa se je mlin začasno ustavil. Zass je z odličnimi servisi poskrbel za osem zaporednih točk domačih, ki so tako povedli z 11:9. A avstrijski korektor prave pomoči soigralcev ni imel, kar so tekmeci, pri katerih je Flajsa na mestu sprejemalca zamenjal Jan Planinc, znali izkoristiti. S serijo 5:0 so takoj vrnili vodstvo, ob drugem tehničnem odmoru vodili s 16:13, niz pa brez nepotrebnih stresov pripeljali do konca.

Še najbolj izenačen je bil tretji niz. Čeprav so si Slovenci po prvem tehničnem odmoru priigrali vodstvo za štiri točke, se domači niso predajali. Z odličnimi servisi so se približali na dve točki zaostanka (16:18), a njihova kakovost vendarle ne zadostuje, da bi Slovencem lahko odščipnili vsaj častni niz.