Kot je župan Komende včeraj pojasnil za 24 ur, je denar za podkupnino zagotovil sam, iz lastnega žepa. Na vprašanje, kdaj bo odstopil, pa je odgovoril: "A se vi hecate?" Izjavo za medije sicer Drolec napoveduje za ponedeljek.

"Župan je dejansko dal samoovadbo za kaznivo dejanje podkupnine, za kar je zagrožena kazen do petih let zapora. Gre pa za tako resno zadevo, da se policija ne bi smela ustaviti le pri tem, ampak bi bilo smiselno, da bi uporabljali vse metode, ki jih imajo na voljo," je dejal Drago Kos, bivši predsednik komisije za preprečevanje korupcije. Medtem ko je Drolec kot prvi vodilni občinski funkcionar pri nas potrdil javno skrivnost, da je potrebno uradne osebe "podmazati", da se postopki sploh premaknejo oziroma odločijo nekomu v prid, se zastavlja vprašanje, ali bo organom pregona uspelo dokazati krivdo tistim, ki naj bi jih župan Komende podkupoval.

Na ministrstvu za okolje in prostor so namreč že zanikali, da bi se županove besede nanašale na kakšen njihov postopek. Na komentar urada vlade za komuniciranje o domnevnem podkupovanju odgovornih oseb na ministrstvih medtem še čakamo.

Podkupnina pri trgovini, lobiranje pri poslovni coni

Kot je znano, je Drolec občinskim svetnikom mirno, zavedajoč se posledic, priznal, da je moral za soglasje za trgovino v Centru Komenda s 16.000 evri podkupiti uradno osebo. "Natančno sem vedel, koliko moram komu prinesti, da sem dobil podpisana soglasja, da je zadnja denacionalizacija bila 'uštimana', da smo potem lahko startali," je dejal. "In če mislite, da ni treba nikomur nič dati, tudi tamle dol po naših ministrstvih pa po vaših, saj so ravno toliko vaša kot naša. Če mislite, da ni treba za usluge nič nobenemu dati, ste se hudo zmotili," je še dodal.

Brez "pomoči" naj ne bi šlo niti pri Poslovni coni (PC) Komenda, kjer družba, ki jo večinsko obvladuje občina, pri Agenciji RS za okolje (Arso), že dlje časa išče okoljevarstveno soglasje za pozidavo sedmih hektarjev zemljišč v južnem delu poslovne cone, vendar neuspešno. "Tudi če zdaj kdo misli, da bomo tistih sedem hektarjev lahko spravili nazaj, da jih bomo prodali kot zazidljive parcele. Če zdaj kdo misli, da ne bo treba nič drugega, samo kakšna lepa pisma pisati, se je zmotil," je povedal župan Drolec. Da so "pomoč" potrebovali tudi pri prejšnjih fazah gradnje poslovne cone, pa pričajo besede, ki jih je izrekel malo pred tem: "Kaj rečete, zakaj v Domžalah niso naredili cone? Očitno niso znali dobro lobirati, ker danes brez lobistov, gospodje, ne gre."

Rdečo luč agencije Arso, ki je za mnenje zaprosila Zavod za varstvo narave Kranj, je PC Komenda dobila že leta 2009, a je postopek uspešno izpodbila na drugi stopnji. Sodišče je s sodbo 13. januarja letos odločilo, da se tožbi ugodi in zadevo vrne Arso v ponovno presojo. Vseeno je ta 16. avgusta izdala odločbo, s katero je poseg gradnje komunalne infrastrukture v PC Komenda znova zavrnila.

Organi pregona bi lahko obiskali tudi svetnike

Vprašanje je tudi, zakaj so občinski svetniki, zlasti iz opozicije, ki mesece opozarjajo na vrsto domnevnih nepravilnosti pri projektih v Komendi, toliko časa molčali glede županovega priznanja. "Vsi državni organi, tudi občinski svetniki in zaposleni na občini, morajo naznaniti kaznivo dejanje. To bi morali storiti najkasneje dan po tem, ko so izvedeli za to. V občinskem svetu običajno ne sedijo neuki ljudje, ki tega ne bi vedeli," je zatrdil Kos. Po kazenskem zakoniku se lahko "uradna oseba, ki zavestno opusti ovadbo kaznivega dejanja, za katero zve pri opravljanju svoje službe, če je zanj z zakonom predpisana kazen treh ali več let zapora, storilec pa se preganja po uradni dolžnosti, kaznuje z zaporom do treh let".