Zdravnik slovenske reprezentance Jure Šorli je v četrtek napovedal, da se bodo o nastopu Kobeta, ki ga že nekaj časa muči poškodba noge, odločili v petek po treningu. Po njem je vodja slovenske ekipe Boris Mikuž sporočil, da kljub pomoči zdravniške službe Kobe ne bo mogel nastopiti.

Tako kot bi 30-letni Kobe, bo tudi 34-letni Kosmač prvič doslej nastopil na SP. Kobe in Kosmač sta novinca v svetu vrhunske atletike. Potem ko je slovenski rekorder v maratonu Roman Kejžar na SP leta 2008 v Berlinu sklenil tekmovalno kariero, se je posvetil treniranju in izredno hitro oblikoval majhno skupino atletov za največja tekmovanja. Že lani so na EP v Barceloni nastopili Kosmač (32., 2:29:56), Kobe (35., 2:31:47) in Robert Kotnik (40. 2:40:57), Kobe in Kosmač pa sta dosegla še normo za SP.

"Doživel sem velik napredek v zelo kratkem času. Pred tremi leti si nisem niti mislil, da bom kdaj nastopil na SP ali EP. Brez Kejžarja tega ne bi mogel narediti. Konkurenca bo huda in moj čas je bolj na repu uvrščenih na SP. Želim priti med prvih 50., ker sem realen. Toda tudi to bi bil zame že velik uspeh. Tekli bomo krožno razdajo dvakrat po 15 km in en krog 12 km. Proga je zelo razgibana. Prehitro ne bom smel začeti, v drugem delu pa načrtujem stopnjevanje ritma," je napovedal Kosmač.

Kobe se je ubadal z zdravstvenimi težavami, ki so ga ovirale pri vadbi. "Poškodba noge je zahtevala mirovanje. Upal sem, da bom v devetih dnevih terapij nared za nastop. Vnetje tetive desnega kolka, ki sodeluje pri vsakem gibu, me boli le pri teku in hitrejši hoji, ko udarim ob tla. Tudi prilagojeni treningi niso bili ustrezni in sem jih moral opustiti. Pred tem se bil zelo dobro pripravljen," je pojasnil Kobe.

Bolt prepričljiv v kvalifikacijah na 200 metrov

Jamajški superzveznik Usain Bolt je prepričljivo opravil prvi krog kvalifikacij teka na 200 m na atletskem svetovnem prvenstvu v Daeguju. Po diskvalifikaciji zaradi prehitrega starta v finalu na 100 je na še enkrat daljši razdalji dosegel najboljši čas (20,30), čeprav je zelo slabo začel in imel predzadnji reakcijski čas med 53 tekači.

Pred 30.000 gledalci, povečini so bili to mladi osnovnošolci, je pred startom uprizoril pravi spektakel z dolgim namišljenim urejanjem frizure, izvajanjem udarcev iz Kung Fu-filmov, plesanjem v slogu boksarjev v ringu ... S tem je izzval pravo navdušenje, vendar pa se je potem povsem osredotočil na tek. S startnih blokov se je pognal šele 0,314 sekunde po strelu s pištole, vendar je kmalu začel pridobivati hitrost in s pospeševanjem v svojem znamenitem slogu v ciljni ravnini gladko prišel do dobrega časa. Na vprašanje, kako se počuti, pa je odgovoril le z dvignjenima palcema. Drugi čas je dosegel Američan Walter Dix (20,42).

Usain Bolt (Foto: AP)

Iz južnoafriške reprezentance pa so sporočili, da Oscar Pistorius, edini paraolimpijec doslej, ki je nastopil na atletskih SP, ne bo nastopil v finalu štafete 4 x 400 m. Bil je v prvi predaji v kvalifikacijah, ko je četverica dosegla državni rekord in se uvrstila v finale.

Pistorius, zaradi dvojne amputacije spodnjega dela nog v zgodnji mladosti nastopa s posebnima umetnima protezama, je izpadel v polfinalu posamičnega teka na 400 m z zadnjim, osmim mestom v skupini ter skupno 22. časom (46,17), skoraj sekundo počasnejšim od njegovega osebnega rekorda. Namesto njega bo v četverici v finalu tekel L.J. van Zyl, bronast v teku na 400 m ovire.