Čeprav se je od svetovnega rekorderja pričakovalo, da bo med glavnimi favoriti za zlato kolajno, oziroma, da bo zlato osvojil zlahka, ga je ta polomil in bil zaradi nepravilnega starta diskvalificiran.

Nemec Frank Busemann, ki je leta 1996 na olimpijskih igrah v Atlanti osvojil srebrno kolajno v deseteroboju, je prepričan, da je bila poteza najboljšega sprinterja v zadnjih letih namerna. "To je odličen marketinški trik. Vzemimo za primer Južnoafričana Oscarja Pistoriusa. Je prvi paraolimpijec, ki nastopa na svetovnem prvenstvu v Atletiki in posledično Usainu zavzema veliko količino medijskega prostora in ga meče iz središča pozornosti. Po diskvalifikaciji pa tako vsi pišejo le o Boltu. S tem je dobil veliko publicitete, ta pa mu pomeni zelo veliko," je svojo teorijo zarote predstavil Busemann.

Takšna namigovanja je Bolt  odločno zanikal in zatrdil, da je že osredotočen na tek na 200 metrov. "Nisem še pozabil teči, to bi bilo tako, kot da bi pozabil voziti kolo. Sedaj imam nekaj dni časa, da se zberem in vsem dokažem, da sem na petkovem teku na 200 metrov najboljši.“