Poudarek pogovorov je bil predvsem na prihodnjem sodelovanju in krepitvi odnosov med Nemčijo in Slovenijo. Prijateljski pogovor, ki je trajal približno 40 minut, pa sta zaključila s kratkimi ocenami politične in predvolilne situacije v obeh državah, so še sporočili iz stranke.

... In o čem je SDS obvestil tujo javnost?

SDS je sicer pred obiskom Merklove danes objavila - kot so jo poimenovali - mednarodno informacijo o gospodarskih in družbenopolitičnih razmerah v Sloveniji, v kateri pišejo o napredku Slovenije v dvajsetih letih neodvisnosti. Priložnost pa so izkoristili tudi za kritiko sedanje vlade, ki da je državo pahnila v agonijo, ki jo lahko rešijo samo predčasne volitve.

"V Sloveniji smo priča poskusu obnovitve komunistične tradicije," so tujim medijem sporočili iz največje opozicijske stranke. Kot dokaz za svoje prepričanje v sporočilu, ki so ga poslali tujim novinarjem, navajajo nekatere, po mnenju stranke in dela javnosti, sporne odločitve najvišjih organov v državi.

Njihove ocene potrjujejo imenovanja Branka Masleše na položaj predsednika vrhovnega sodišča, Zvona Fišerja na položaj generalnega državnega tožilca in Dušana Vučka, ki po novem vodi Državno volilno komisijo. V sporočilu so pojasnili, da je bil Masleša zadnji sodnik v Socialistični RS, ki je nekoga obsodil na smrt, opisali so še njegovo domnevno delovanje v komisiji, ki je bila pristojna za verificiranje streljanja prebežnikov na slovensko-italijanski meji. Tuje novinarje so seznanili še s Fišerjevim pregonom dveh katoliških duhovnikov, ki sta sodelovala pri postavitvi križa žrtvam komunističnega nasilja.

Izpostavili so visoko državno odlikovanje, ki ga je predsednik Danilo Türk podelil nekdanjemu vodji Službe državne varnosti Tomažu Ertlu, poimenovanje ljubljanske ceste po Josipu Brozu Titu in kovanec za dva evra s podobo partizanskega generala Franca Rozmana - Staneta. Poudarili pa so še, da je ista koalicija, ki je navedene odločitve podpirala, zavrnila resolucijo evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmih.

Tuje novinarje so še seznanili z razvojem dogodkov v aferi Patria, ki bi po njihovem mnenju že morala dobiti epilog, a je oblast s pomočjo pravnega sistema paralizirala politične procese v državi. Dodali so, da tožilstvo glede Janševe domnevne vpletenosti v afero ni predložilo nikakršnih dokazov, kar je bil po njihovem prepričanju razlog, da je odstop in umik s tožilstva napovedala glavna tožilka Branka Zobec Hrastar, sicer žena agenta tajne policije Zvonka Hrastarja, ki je sodeloval pri Janševi aretaciji leta 1988.

Tožilstvo sedaj predlaga tajno sojenje, saj se po oceni SDS zaveda krhkosti svojih obtožb. Kot opozarjajo, pa je to "globoko zaskrbljujoče in odpira vprašanje demokratičnih in pravnih standardov slovenskega sodstva". Ti bi bili lahko celo še nižji kot v Ukrajini, kjer proces zoper Julijo Timošenko poteka javno, so v pismu mednarodni javnosti še zapisali v stranki. V stranki SDS so pojasnili "razpadanje Pahorjeve koalicije" in obrazložili še odstop Katarine Kresal. Pahorju sta po njenem odstopu ostali samo še dve tretjini ministrov, so še dodali.