Zaključek, podoben tistemu na Valonski puščici, na obzidje Huy edinemu slovenskemu kolesarju Janiju Brajkoviču ni ustrezal. Že pred sicer razgibano etapo, s štartom na visokogorski Sierra Nevadi in krajšimi vmesnimi vzpetinami, se je nadejal le čim manjšega zaostanka. Na koncu je proti poskočnemu Rodruguezu sicer izgubil dvajset sekund, zdrsnil za štiri mesta v skupnem seštevku, na skupno 19. Vendar zaradi tega pri njem in v ekipi RadioShack, v kateri nivo drži tudi Zubeldia, ni nobene panike. Bolj kot sekunde s kratkih klancev bodo odločale minute na dolgih klancih in kronometru.

Španski dvojec Rodriguez-Moreno v dresu ruske Katjuše, ki jo bo v letu 2012 prevzel glavni menedžer, Nemec Holczer, sicer šef bivšega Gerolsteinerja (dosedanji šef Andrej Čmil kandidira za predsednika Evropske kolesarske zveze), je znova izkoristil veliko specifično moč. Napadu je v zadnjih 500 metrih lahko sledil le Nizozemec Poels (Vacansoleil), vendar proti uigranima domačinoma ni imel nikakršnih možnosti. Ostali, tudi slovenski kolesar Jani Brajkovič, so se razbili na majhne skupinice. Zaostali so sedem sekund (Scarponi, Zubeldia, Fuglsang, Van Den Broeck), enajst (Nibali, Menčov) in dvajset sekund, med njimi tudi Brajkovič in Wiggins. Rodrigueza je zaključek pete etape že dolgo "srbel", kot se nekako prevaja tudi vzdevek "Purito". Kratki in strmi zaključki so namreč njegova specialnost.

"Zmage sem si neizmerno želel, da bi s tem nagradil svojo ekipo, ki mi zelo pomaga. Rad imam take vzpetine. Napadel pa sem zelo samozavestno. Da nam je uspelo Vuelto zaznamovati dan že drugi dan zapored, je res neverjetno. S to zmago sem odvalil nekaj bremena," je bil vesel Joaquin Rodriguez, ki seveda upa, da bo oblekel tudi rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku in jo pripeljal do Madrida.

Letos je denimo osvojil drugo mesto na Valonski puščici in Amstel Gold, na klasiki San Sebastian je bil četrti, oblekel majico vodilnega po točkah in gorskih ciljih na kriteriju Dauphine ter na italijanskem Giru nekajkrat za las ostal brez etapne zmage. Zato pa osvojil končno peto mesto. Skratka, z njim bo imela konkurenca zares veliko opravka. Francoz Sylvain Chavanel je imel veliko dela, da je s prednostjo vsega devet sekund obdržal rdečo majico vodilnega pred njegovim pomočnikom Morenom, Purito pa je že tretji z zaostankom 23 sekund. Kratki klanec pred ciljem današnje etape v Cordobi bo največji trn v peti šprinterjem. mm