Zdravstveno stanje je dobre tri mesece pred začetkom sezone v hitrih disciplinah spodbudno. "Trening hitrih disciplin v poletnih mesecih v Čilu je preprosto nujen. Brez njega ne gre. S šestimi smukači v ekipi je dela precej. A je treba poudariti, da so fantje motivirani," je pojasnil Burkhard Schaffer ter dodal: "Trenutno je na treningu v Čilu nemška reprezentanca, Kanadčani pridejo za nami, klicali so me Švicarji s Carlom Janko ter vprašali, če bodo lahko trenirali z nami. V Čilu bodo tudi Francozi."

"Priprave za zdaj potekajo po načrtu. Zelo pomembno v tem delu priprav je, da naredimo kakovostno bazo. V Švici smo dali več poudarka tehnični pripravi. Pomembno na južni polobli bo tudi testiranje opreme," pravi lanski kitzbühlski podprvak Andrej Šporn, edini slovenski zmagovalec smukaških tekem svetovnega pokala Andrej Jerman pa pred odhodom v Čile pravi: "Poletje je delavno kot vsako. Za zdaj je bil poudarek na kondiciji. V Čilu nas čaka pomemben trening, a bo prav tako zelo pomembno je tudi nadaljevanje sezone, saj bo po prihodu domov (17. september - op. p.) še dva meseca in pol do prvih tekem."

Rok Perko je ohranil smisel za humor, vprašanje pa je, ali bo posnel kakšen hiter odsek treninga in ga poslal v Slovenijo, ker so Andreju Križaju ukradli kamero iz nahrbtnika. "V Čilu se veliko in zgodaj smuča. Prepričan sem, da bo dobro. V preteklosti smo imeli z vremenom srečo in upam, da bo tako tudi letos. Sreča je vedno na naši strani," je zaključil Rok Perko. "Ne pričakujem, da bom hitrejši od Jermana in Šporna. Sta že prava izkušena smučarja. Meni je bolj v veselje, da lahko potujem zraven, če bo treba, bom kdaj tudi spekel jajca," pa je pred odhodom povedal Boštjan Kline, ki bo v naslednjih letih predstavljal ogledalo (ne)uspešnosti slovenskega vodstva in trenerjev.

"Veseli me predvsem, da imajo tekmovalci izdelan cilj. Ne gredo zgolj na trening, temveč gredo garat in napredovat. Doslej so imele reprezentance nekaj težav z vadbo v Južni Ameriki, a so obeti spodbudni. Le želimo si lahko, da so ti pravi ter da jih bodo naši smučarji izkoristili. Tehnični del moške reprezentance je bil z razmerami na jugu zelo zadovoljen," je pojasnil strokovni vodja alpskih reprezentanc Vlado Makuc.