Košarkarska dvorana - med olimpijskimi in paraolimpijskimi igrami bo poleg košarkarjev gostila še zaključne tekme rokometnega turnirja ter košarko in ragbi na vozičkih - je med največjimi začasnimi športnimi objekti na svetu. Sprejela bo lahko 12.000 gledalcev. Po končnih igrah bodo objekt, ki je preproste kvadraste oblike z jekleno konstrukcijo in belo fasado, podrli in njegove sestavne dele uporabili za dvorane drugod po državi.

Na testnih tekmah košarkarskega turnirja, ki se bo v Londonu končal v soboto, bo za zdaj na voljo le 3000 sedežev. Prireditelji namreč želijo preizkusiti še vse druge logistične vidike nove dvorane, od dela novinarjev do prodaje vstopnic, dostopa do objekta in delovanja različnih uradnih služb.

Gledalci so morali za ogled prvih tekem turnirja šestih držav pokazati dobršno mero potrpežljivosti. Najprej so morali deset minut pešačiti od postaje podzemne železnice Stratford, nato pa jih je čakal strog varnostni pregled na vhodih v olimpijski park, dokler jih niso z avtobusi prepeljali do dvorane.

Hrvati so se Srbom maščevali za poraz v Ljubljani

Na londonskem turnirju nastopa šest držav: Hrvaška, Srbija, Francija, Velika Britanija, Avstralija in Kitajska. Že prvi dan turnirja sta se pomerila velika rivala iz Balkana, po dolgem času pa so Hrvati uspeli premagati Srbe.

Na lanskem svetovnem prvenstvu je Srbija s košem v zadnji sekundi premagala Hrvaško v osmini finala, pred tednom dni v Ljubljani pa so jih po preobratu v zadnji četrtini ugnali še v finalu turnirja EX-YU. Tokrat so bili naši južni sosedi zbrani do konca in so tekmo prepričljivo dobili z izidom 83:71.