Slovenija je v pripravah doslej odigrala sedem tekem, dobila jih je šest. Ta teden igralce čaka še zahtevno dvojno gostovanje v Španiji, ki bo eden najtežjih preizkusov pred EP, za piko na i pa v zadnji pripravljalni tekmi še Litva.

Slovenci so in še bodo v Kranjski Gori zavzeto trenirali. Selektor slovenske reprezentance Božidar Maljković je danes odprl del treninga tudi za javnost in pojasnil, kako zadovoljen je s pripravljenostjo in zavzetostjo v igri svojih varovancev.

"Moti me le izguba žog, kar je za moje pojme prikaz neznanja. To je zelo pomemben podatek v tekmah, ki so tesne. Slovenija je v preteklosti zaradi izgubljenih žog že izgubljala odločilne tekme v končnici, in ne bi rad, da se te stvari ponavljajo. Po drugi strani pa bi rad izpostavil odnos v ekipi. Poglejte samo Dragića; prišel je iz NBA, pa je z nami od prvega dne, ne tako kot nekateri drugi igralci v tujih ekipah. Tako se nosi slovenski dres! Upam samo, da nas ne bodo pestile še kakšne poškodbe," je po treningu v kranjskogorski dvorani Vitranc dejal Maljković.

Smodiš: Tekmi s Španijo bosta pokazali, kje smo, kdo smo

Tudi Matjaž Smodiš je prepričan, da bosta tekmi s Španijo pravo merilo trenutnega stanja v ekipi: "Popravili smo nekaj podrobnosti, postavili zadnje akcije v napadu, dodelali dva obrambna sistema. Verjamem, da bosta tekmi s Španijo pokazali, kje smo, kdo smo. Igrali bomo na tujem igrišču in to bo super test, ki bo pokazal naše slabosti. Tudi ekipe Hrvaške, Črne gore in Bosne so kakovostne, res pa je, da je Španija številka ena, kar se tiče kandidature za naslov prvaka. Te tekme pa so tudi dvorezen meč, saj ni vedno dobro pokazati vsega, kar znaš. Pomembno je, da se na igrišču začutimo."

"V Kranjski Gori še stopnjujemo fizično pripravljenost. Napade še prehitro zaključujemo, to moramo še popraviti. En test, gostovanje v Litvi, smo že dobro prestali, zdaj nas čakajo Španci, ki igrajo presenetljivo dobro, glede na to, da so se pozno zbrali. Zanesljivo nam bosta tekmi povedali, kjer smo in ali se lahko merimo z njimi. Imamo pa še rezerve in čas, da igro popravimo," pa pred gostovanjem na Iberskem polotoku meni Sašo Ožbolt.

Izbranci Maljkovića bodo v Kranjski Gori ostali do četrtka zjutraj, ko se bodo podali v Španijo. V soboto zvečer bodo z domačo ekipo igrali v Malagi, v nedeljo pa v Granadi. Po teh tekmah se bo slovenska ekipa vrnila v Ljubljano, kjer bo v sredo, 24. avgusta, ob 20.30 v dvorani Stožice odigrala dvoboj z gostitelji EP, Litovci, kar bo obenem zadnja pripravljalna tekma pred prvenstvom.