Košarkarji Slovenije so doživeli prvi poraz v pripravah na EP v Litvi. Tako se bodo v torek ob 18. uri pomerili za tretje mesto na turnirju Adecco Ex-Yu v reprezentanco BiH, v velikem finalu ob 21. uri pa bosta igrali Hrvaška in Srbija.

Tekma se je podobno kot prva začela s kratko svečanostjo, ki je obeležila uspeh slovenskih kadetov na nedavnem evropskem prvenstvu divizije B v Makedoniji. S prvim mestom so se slovenski mladi igralci znova vrnili med najboljše evropske reprezentance, za kar jim je pred približno 7000 gledalci v Stožicah čestital tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič.

Osrednji obračun tretjega dne turnirja Adecco Ex-Yu je bil že 25. medsebojna tekma Slovenije in Hrvaške v zgodovini (11:14). Varovanci Božidarja Maljkovića so izgubili prvič po petih zmagah oziroma letu 2008. A čeprav je bilo tokratno merjenje moči zgolj prijateljsko, je bilo dogajanje na parketu sila zavzeto in borbeno. Sosedsko rivalstvo, vložek finala in vzdušje v dvorani so bili pač za igralce obeh reprezentanc dovolj velik motiv za pravo košarkarsko poslastico, žal pa je čvrsta igra zahtevala tudi svoj davek. V prvem polčasu je udarec v mišico dobil Edo Murić, v nadaljevanju pa jo je podobno skupil še Goran Dragić, a na srečo oba brez hujših posledic.

Slovenija je vrhunsko odigrala uvodnih 15 minut, v katerih je s premočjo v skoku nadzorovala potek dogodkov in si priigrala lepo prednost na semaforju (28:19). A seveda se Hrvati niso kar tako predali, tudi oni so zaigrali bolj agresivno v obrambi in posledično je Slovenija kar pet minut ostala brez koša (28:28).

Izenačenost se je nadaljevala v drugem polčasu. Ker je Slovenija v tretji četrtini zbrala vsega dva skoka, izgubila pet žog, večino časa pa je organizacija napada slonela na 18-letnem Luki Rupnika, je Hrvaška lažje prihajala do košev in tako prevzela primat tudi v rezultatu. Pred zadnjimi desetimi minutami so imeli naši južni sosedi tri točke prednosti.

To je bil čas za elitne Maljkovićeve izbrance - Erazma Lorbka, Gorana Dragića, Matjaža Smodiša, Eda Murića in Saša Ožbolta -, le Jaka Lakovič je obsedel, ki pa jim v končnici ni uspelo iztržiti šeste zaporedne zmage v pripravah. Hrvati so spretno zaustavili njihove napade, ki so se večina končali z meti z neizdelanih položajev, hkrati pa na drugi strani zadeli odločilne poskuse za zmago s 65:60.