Ekipo Oust.me sestavljajo Matevž Luzar, Roni Kordiš, Aleksandar Vojnovič, Damjan Jagar, Tomo Glažar, Matija Rijavec in Žiga Polc, ki so konec minulega leta začeli razmišljati, kako bi geolokacijske servise Foursqare, Facebook Places in Gowalla, pri katerih tekmujejo za prevlado na različnih lokacijah, naredili še bolj zanimive za uporabnike.

Tako je nastal Oust.me, aplikacija, pri kateri uporabnik namesto lokacij osvaja teritorije, in sicer tako, da se premikanje po točkah in posameznikov vpliv nanje preračunavata v teritorije. "Samo idejo oziroma koncept Oust.me je v Sloveniji precej preprosto razložiti. Vsi smo se namreč kot otroci igrali 'zemljo krast', ker smo zdaj malo večji, pa smo to povezali z obstoječimi geolokacijskimi servisi in vse skupaj prestavili na internet," je pojasnil Kordiš in dodal, da so prav zaradi enostavnosti ideje največ časa porabili za preverjanje, ali je ni uresničil že kdo drug.

Že od samega začetka računali na Seedcamp

Pričakovanja ekipe so bila že od samega začetka razvoja Oust.me usmerjena v Seedcamp, saj so jih o prednostih, ki jih podjetje pridobi z uvrstitvijo med finaliste, seznanili kolegi iz Zemante, Uniki in Vox.io, ki jim je v preteklosti uspel preboj med finaliste Seedcampa. "Ko smo izvedeli, da smo se uvrstili med 20 udeležencev Mini Seedcampa Ljubljana, smo bili izredno ponosni, da so ljudje iz 'start up sveta' prepoznali našo idejo kot dobro," je povedal Koridš. In če so bili zadovoljni že s tem, da so lahko sodelovali, si lahko predstavljamo veselje ob uspehu, ko jih je Seedcamp po skoraj mesecu dni razglasil za enega od zmagovalcev dogodka.

Zdaj se fantje intenzivno pripravljajo na Seedcamp Week, tako da o pričakovanjih še nimajo časa razmišljati, zavedajo pa se, da se bo tam vse odvijalo še mnogo bolj intenzivno kot v Ljubljani. Imajo pa že od samega začetka začrtane smernice, v katero smer naj bi šel Oust.me, in pozitivni odzivi uporabnikov beta verzije storitve jim pravijo, da so na pravi poti. "Cenimo pa tudi negativne, a konstruktivne kritike, ki nam dajejo iztočnice, kaj vse je še treba izboljšati," dodaja Kordiš.

Oust.me, ki so ga člani ekipe, vsi z rednimi zaposlitvami, razvijali v prostem času in z lastnimi sredstvi, torej prerašča v resno poslovno priložnost, ki bo za druščino, ki je prepričana, da bi življenje moralo biti igra, prej ali slej pomenila preskok iz "varnega" rednega delovnega razmerja v "tvegane" podjetniške vode. "Stvari se spreminjajo, imamo čedalje več obveznosti, ki jih ne moremo izpeljati, če smo vezani na redne službe. Poleg tega pa je zmaga na Mini Seedcampu odličen kazalnik, da smo na pravi poti in da je to vredno našega časa, truda in odrekanja," pravi Kordiš.