Schumacher ugotavlja, da mentalno ni več primeren za nastopanje v formuli ena. Čeprav ima še triletno pogodbo, so možnosti za njegovo predčasno (in ponovno) upokojitev vse večje, saj se po povratku v najelitnejši dirkalni razred ni dobro znašel, ravno slabi rezultati pa so Nemcu, kot kaže, vzeli voljo do nadaljevanja sodelovanja z Mercedesom.

“Povsem sem izgubil motivacijo,“ priznava Schumi. “Prišel sem v moštvo Mercedes z jasnim ciljem in nalogo. To ni bilo zmagovanje za vsako ceno, ampak pomoč ekipi, da se razvije. Na tem delamo zelo intenzivno in vse skupaj je precej naporno, a naš dirkalnik je že v drugi sezoni, še vedno pa je precej področij, kjer ni vse tako, kot bi moralo biti in tam potrebuje izboljšave.“

Nemec je vse prej kot zadovoljen s svojimi nastopi pri Mercedesu. Morda je pričakoval lažje delo, ali pa je preprosto čas njegove vladavine v svetovnih dirkališčih zares mimo.

“Problem je v meni in ne v dirkalniku! Dejstvo je, da sem sedaj precej bolj ležeren, kot sem bil včasih. Imam veliko izkušenj in lahko precenim, kdaj je treba biti stoodstotno skoncentriran in kdaj ne. No, nisem pa prepričan, da je takšen mentalni pristop tisto, kar ekipa Mercedesa trenutno potrebuje. To ni najbolj pošteno do njih, zato se bomo usedli in premislili, ali je še smiselno nadaljevati skupno sodelovanje ali pa bom raje prenehal z dirkanjem v formuli ena,“ je zaključil Schumacher.

Nemec je na dosedanjih desetih dirkah zbral skromnih 32 točk, denimo njegov moštveni kolega Nico Rosberg pa jih ima 48. Stareji od bratov Schumacher se je najbolj izkazal na VN Kanade, kjer je dirko kočal na četrtem mestu, soliden šesti je bil v Barceloni, na ostalih dirkah pa ni končal višje od osmega mesta. Na zadnji dirki na Madžarskem je tretjč letos dirko končal brez uvrstitve.