Na Policijski upravi (PU) Celje podatka o tem, da gre zares za medveda Srečka, še nimajo, saj rezultati DNK analiz še niso zaključeni in bodo predvidoma znani v ponedeljek, so povedali na PU Celje. Veterinar Golob pa pravi, da to zagotovo je medved Srečko, saj ga pozna.

Preberite še: Medved Srečko odhaja v romunsko sirotišnico

Medveda so po Golobovih besedah našli v Kočevski Reki, kjer je presenetil delavce v gozdu pri spravilu lesa. V zavetišče na Muti so ga vrnili v soboto, medved je po njegovih besedah zdrav in sproščen, se že bolj sam igra in se raznovrstno prehranjuje.

Poudaril pa je, da ima medved "močan biološki vtis na človeka", ki si ga je izoblikoval s počlovečenjem in neprestanim motenjem ter druženjem z domačimi živalmi. Ko so ga izpustili v prostoživeče okolje, ni koristil svobode, ki je je bil deležen, ampak je takoj začel iskati človeka, je dejal Golob. Zato ga bodo zdaj po strokovni presoji mednarodne organizacije Štiri tačke prepeljali v azil oz. neke vrste rehabilitacijski center za medvede v Romuniji.

Logar: Izredno veseli smo, da so Srečka našli živega in zdravega

Medved je last države, je ustrezno označen s slovensko kodo in identifikacijsko številko, ki ga tudi spremlja na vseh transportnih dokumentih. Po rehabilitaciji bodo strokovnjaki ocenili, ali ga lahko izpustijo v naravo ali ne. Kot je dejal Golob, ga bodo izpustili na območju Slovenije in ne Romunije, da ne bi mešali genske populacije.

Glavni koordinator za medvede v ujetništvu iz organizacije Štiri tačke Patrick Boncourt pa je dodal, da bodo naredili vse, da bo medved ustrezno rehabilitiran v okolju, popolnoma izoliranem od ljudi. Gre za azil v velikosti okoli tri hektarje divjega gozda, kjer imajo ponavadi od deset do 15 medvedov. Povedal je tudi, da stroške namestitve medveda za naslednja tri leta poravna fundacija oz. donatorji.