Po analizi DNK bo znano, ali je najdeni medvedek, ki trenutno biva v zavetišču, res Srečko. "Izjemno veseli smo, da so medvedka Srečka našli živega in zdravega,“ je za začetek dejal Matevž Logar in nadaljeval: "Pozdravljamo tudi odločitev nemške organizacije Štiri tačke, da ga bodo dali v oskrbo v primerno zavetišče in bo tam pod budnim varstvom usposobljene strokovne ekipe, saj bo medvedku na ta način podana vsaj možnost za vrnitev v naravo.“

Na Policijski upravi (PU) Celje še ne morejo potrditi, ali je 24. junija najdeni medvedek res pogrešani Srečko, je za STA pojasnila predstavnica PU Celje Milena Trbulin. DNK-analiza, ki jo opravlja eden od inštitutov v Ljubljani in ki bo to potrdila ali zanikala, namreč še poteka, medved pa je trenutno v zavetišču na Muti, je povedala.

Na območju Kočevske Reke so 24. junija našli medvedka, ki bi bil po opisu sodeč lahko pogrešani medvedek Srečko. Kot je za STA pojasnila predstavnica PU Celje za stike z javnostmi Milena Trbulin, bodo po opravljeni analizi DNK lahko dorekli, ali gre res za pogrešanega medvedka. Po njenih besedah pa se medvedek trenutno nahaja v Zatočišču za živali prosto živečih vrst na Muti.

Lastnik zavetišča Zlatko Golob ni želel komentirati ničesar, ob tem pa je za STA pojasnil, da bo svojo izjavo predvidoma podal v četrtek.

Z iskreno skrbjo osirotelemu medvedku rešili življenje

"Medvedek Srečko bi bil že zdavnaj mrtev, če mu ne bi naša družina aprila letos, ko se je zatekel na našo domačijo, nesebično priskočila na pomoč. Med drugim smo poklicali v edino zavetišče za prostoživeče divje živali v naši državi, vendar je njen lastnik dr. Zlatko Golob navkljub jasni zakonodaji kategorično zavrnil sprejem medvedjega mladiča,“ je pojasnil Logar.

Logar dodaja, da nemška organizacija Štiri tačke v Srečkovem primeru ne bi smela delati sovražnikov iz skrbnikov, ki so nebogljenemu medvedku z vso iskreno skrbjo rešili življenje. "Organizacija Štiri tačke je namreč na svoji spletni strani zapisala, da gredo vse zasluge za ohranitev medvedka Srečka pristojnim državnim službam in njihovim pomagačem,“ razlaga Logar in dodaja, da te trditve niso resnične.

Zatrjuje, da je družina osirotelemu medvedu zagotovila ustrezno prehrano, imel pa je tudi možnost za igro in razvoj. V spremstvu in pod nadzorom družine se je žival gibala svobodno, kot del družine pa je bil v prijateljskih odnosih tako z ljudmi kot živalmi (ravno to pa so inšpektorji izpostavljali kot zelo slabo za žival, saj medved po naravi ne bi smel biti "prijateljski“ z ljudmi).

Igranje in spanje s hišnimi ljubljenci

"V prvih tednih je sesal mleko pri domači kravi na kmetiji, s hišnimi ljubljenčki se je veselo igral in brezskrbno spal v njihovi družbi, na češnji pred domačijo si je potešil lakoto, z igrivo prisrčnostjo je spoznaval okolico in divjino bližnjega gozda, v katero bi se nekoč morda lahko vrnil. Medvedek Srečko je zahvaljujoč skrbnemu odnosu lepo napredoval in je živi dokaz zglednega ravnanja. Postal je ljubljenec slovenske in širše javnosti,“ je dejal Logar.

Zaradi izjemne medijske pozornosti se je v njihovo vasico zgrinjala truma obiskovalcev, ki so medvedka hoteli videti, ga posneti in fotografirati, in čeprav sprva množičnim obiskom niso bili kos, so obiskovalcem Starega vrha ponavadi ustregli. Kmalu pa se je družina Logar začela zavedati negativnih posledic takšnih obiskov, zaradi česar je obiske turistov omejila.

Jok, tuljenje, trpljenje

"Državni represivni organi so medvedka Srečka 3. junija letos nasilno iztrgali iz ljubečega okolja in ga na zgražanje širše javnosti popolnoma zdravega odpeljali v zasebno veterinarsko ambulanto na Muto na Koroško. Njegovo usodo so zaupali specialistu za zdravljenje ptic dr. Zlatku Golobu, lastniku ambulante. Zaprli so ga v utesnjeno samico, opremljeni z ubijalsko bolečim električnim tokom, ki mu je povzročal številne nepotrebne bolečine. Medvedek Srečko je bil povsem strt zaradi nasilnega odvzema iz ljubečega okolja in krutosti, kakršnih je deležen v zasebni veterinarski ambulanti. Zaradi šokantnega ravnanja je ves čas predirljivo jokal, tulil od žalosti in neznansko trpel,“ pojasnjuje Logar.

Logar razlaga, da bi lahko Srečka organizacija Štiri tačke brez kakršnih koli sitnosti odpeljala z njihove domačije, a so odgovorni predstavniki naše državi po obsodbi nedolžnega medvedka na mučenje očitno snovali njegovo likvidacijo. "Njihovo nakano so preprečili neznanci, ki so Srečka očitno odpeljali v njegovo naravno domovanje na Kočevsko," se navezuje na medvedkovo skrivnostno izginotje.