Ameriški dirkač si ne bi mogel izbrati boljšega trenutka za svojo prvo zmago v elitni konkurenci. Njegovi delodajalci pri Yamahi namreč prav zdaj praznujejo 50 let delovanja v motošportu in Spies je bil že v petkovih kvalifikacijah - dirka v Assnu po tradiciji poteka ob sobotah, tako da se celoten program prestavi za en dan - z drugi mestom tik pod vrhom.

Takrat ga je premagal Italijan Marco Simoncelli, ki pa svojega položaja na dirki ni prav dolgo zadržal. Že v tretjem zavoju je trčil s prvim Yamahinim dirkačem Jorgejem Lorenzom ter oba spravil v pesek; za Italijana je bilo dirke konec, svetovni prvak je lahko nadaljeval, toda do konca je zmogel priti le do šestega mesta. Boj za zmago v nadaljevanju ni bil posebej razburljiv; Stoner se je v drugem delu dirke sicer približal 26-letnemu Spiesu, toda razlika je bila prevelika, da bi lahko Avstralec upal na četrto zaporedno zmago. Kljub temu pa se je Stoner z novimi 20 točkami še utrdil v skupnem vodstvu v SP, saj ima zdaj 136 točk, drugi Lorenzo 108, tretji pa je zdaj Dovizioso (99), ki je znova končal na stopničkah. Tik pod njimi, a daleč od boja za zmago (za Spiesom je zaostal več kot 30 sekund) je bil nekdanji svetovni prvak Valentino Rossi, letos na ne najbolj konkurenčnem Ducatiju tako še ni videl zmagovalnega odra. Drugi voznik italijanske ekipe Američan Nicky Hayden je bil peti, Lorenzo pa je iz pokvarjene dirke še izvlekel šesto mesto.

"Čudovito je doseči zmago pred tem izrednim občinstvom v Assnu. Jubilej Honde je le še pika na i. Že na ogrevanju sem imel dober občutek. Ko sem bil pred Caseyjem, sem le še poskrbel, da je bila razlika dovolj velika. Hvala Yamahi za izjemno dober motocikel," je po dirki žarel zmagovalec Spies.

V moto2 slavil Marquez

V razredu moto2 je svetovni prvak razreda 125 ccm Marc Marquez zmagal na tesni dirki, na kateri sta se v vodstvu izmenjavala tudi Kenan Sofuoglu in Bradley Smith. Za turškega dirkača je bila na koncu tudi drugo mesto najboljša uvrstitev kariere. Vodilni v SP Nemec Stefan Bradl je odstopil, vseeno pa ima pred tekmeci prepričljiv naskok: ima namreč 127 točk, današnji zmagovalec Marquez pa se je dvignil za šest mest in je zdaj s 70 na drugem mestu.

Vinales najboljši v najšibkejšem razredu

Dirko v najšibkejšem razredu do 125 ccm so zaradi dežja prekinili. V nadaljevanju je bil najboljši Španec Maverick Vinales pred rojakoma Luisom Salomom in Sergiom Gadeo. Nemec Sandro Cortese, vodilni po prvem delu dirke, je bil na koncu le četrti. Skupno še vedno vodi Španec Nicolas Terol, čeprav zaradi poškodbe prsta na petkovih kvalifikacijah danes ni nastopil, pred Nemcema Jonasom Folgerjem in Cortesejem.

Sezona se bo nadaljevala že čez osem dni z dirko za VN Italije v Mugellu.