Slovenski kolesarji, ki se lahko pohvalijo s številnimi uspehi na največjih dirkah, so dočakali prvo zmago na Pro tour dirkah v letošnji sezoni. Za njo je poskrbel 30-letni Idrijčan Borut Božič, ki je tako v svojo bogato zbirko zmag z različnih dirk, med drugimi tudi Vuelte, dodal še eno zelo prestižno. Na dirki po Švici nastopa kar nekaj slavnih sprinterjev, tudi trije svetovni prvaki (Oscar Freire, Thor Hushovd, Tom Boonen), tako da zmaga v etapim od Huttwilla do Tobel-Tägerschen (204,2 km) resnično pomeni velik uspeh.

Sprinterji na dirki po Švici sicer nimajo veliko priložnosti, zato vsako želijo izkoristiti. Edini slovenski predstavnik v torek prve ni izkoristil, bil je le 18., zato pa je zamujeno več kot nadoknadil v sredini, ki naj bi bila hkrati tudi zadnja, saj bodo naslednje etape zahtevnejše. V tokratnem sprintu, ki je potekal nekoliko v klanec, je sicer na začetku najboljše kazalo Božičevem moštvenem kolegu Marcu Marcatu. Prvi poskus Boonena je nevtraliziral prav Italijan, ki ga je pozneje vendarle ujela skupina na čelu s Freirejem, od katerega je bil močnejši nekdanji slovenski prvak.

V skupnem seštevku, v katerem je Božič s skoraj 39 minutnim zaostankom na 112. mestu, je vodstvo zadržal Italijan Damiano Cunego.

V posnetku si oglejte zadnji kilometer pete etape: