Tradicionalno se bo slovenska pentlja končala v nedeljo v Novem mestu.

Na startu dirke bo 15 ekip, Liquigas, Lampre in Saxo Bank so predstavnice Pro Toura, Acqua&Sapone, Cofidis, Farnese-Vini, Geox, Topsport, D'Angelo Antenucci so profesionalne kontinentalne ekipe, hrvaška Loborika in turško-bolgarska ekipa Konya Torku sta kontinentalni, Slovenijo pa bodo zastopali kolesarji Adrie Mobila, Radenske, Save Kranja in Perutnine Ptuja. Od slovenskih kolesarjev, ki si kruh služijo v najmočnejših tujih ekipah, bodo tako nastopili Grega Bole, Simon Špilak (oba Lampre), Kristijan Koren (Liquigas) in Marko Kump (Geox).

Na startu pa ne bodo le zveneče ekipe, ampak tudi slavna imena svetovnega kolesarstva. Tako ekipa Liquigasa v Slovenijo prihaja z zmagovalcem lanske Vuelte in tretjeuvrščenim na letošnjem Giru Vincenzom Nibalijem, ki bo mimogrede tudi branil lansko zmago, ekipa Geoxa bo imela nekdanjega zmagovalca Toura Španca Carlosa Sastreja, glavni adut Farnese Vinija bo Giovanni Visconti, Saxo Banka pa najbrž Nicki Soerensen, ki je že dobival etape na Touru in Vuelti. Seveda ne gre prezreti tudi italijanskega zvezdnika Alessandra Pettachija, ki pa se ne bo boril za skupno zmago, ampak bo svoje sprintersko znanje poskušal dokazati v dveh sprinterskih etapah.

Ob tako močni konkurenci so realne možnosti, da bi Slovenci razmerje zmag med domačimi in tujimi kolesarji povišali na 10:8, sila majhne, pa čeprav bodo v konkurenci trije, ki so skupaj že petkrat poskrbeli, da je zmaga ostala doma. To so Mitja Mahorič, Jure Golčer in Tomaž Nose, predvsem druga dva sta lahko nevarna, a bi njuna zmaga pomenila veliko presenečenje.

"Vsekakor je moja želja, da bi ponovil leti, ko sem bil na dirki najboljši. A konkurenca bo letos močna, tako da bo to težko. Bolj realen cilj je uvrstitev med najboljše tri, upam, da se letos Slovenci ne bomo borili le za peto mesto kot zadnji dve leti. Mislim, da sem pripravljen boljše kot prejšnja leta, tudi konkurence se ne bojim. Nibalija sem že premagal, zakaj ga ne bi še enkrat. Raje tekmujem s tako dobrimi kolesarji in sem na koncu 20., kot pa da v slabi konkurenci zmagam," je dejal Nose, ki meni, da se bo zmagovalec odločil na vzponu na Golte, ki je vsaj zanj težji kot tisti na Krvavec, velik vpliv na končni vrstni red pa bo imel tudi kronometer.

Med slovenskimi kandidati za visoka mesta sta tudi Špilak in Bole, prvi vsekakor ima sposobnosti, da na Golte pride z najboljšimi, drugi pa je lani dokazal, da se ga ne glede na to, da je bolj sprinter kot hribolazec, ne sme odpisati. Vsekakor pa bo ob Kumpu tisti, ki lahko računa tudi na kakšno sprintersko zmago.

"Zdravstvene težave, natančneje trebušna bakterija, s katero sem se boril na začetku sezone, je zaenkrat premagana. A pravijo, da je zelo zahrbtna in da se lahko hitro vrne. Na dirko Po Sloveniji prihajam solidno pripravljen, seveda pa v skupnem seštevku težko računam na kakšen velik dosežek. Čeprav na dirko prihaja moštveni kolega Petacchi, ki rad zmaguje in bi se pred Tourom rad napolnil s samozavestjo, verjamem, da bom vsaj v eni etapi dobil priložnost za zmago. Recimo v etapi s ciljem v Novi Gorici, on pa naj zmaga Novo mesto," razmišlja Bole, lani, ko sta bila v moštvu Lampreja tudi odlična sprinterja Daniele Bennati in Danilo Hondo, zmagovalec dveh etap.

Dirka, skupno dolga 548 kilometrov, se bo začela 16. junija, z vožnjo na čas v Ljubljani. Start, 6,6 kilometrov dolgega prologa, bo na Trgu francoske revolucije, cilj pa na Prešernovem trgu. Naslednji dan bo etapa od Kopra do Novega Gorice, ki naj bi bila kljub nekaterim vzponom, namenjena sprinterjem, kraljevska pa bo tretja etapa. Začela se bo v Tržiču, vsebovala najprej vzpon na Črnivec, končala pa s 16 kilometrov dolgim vzponom na Golte. Zadnji dan bo kolesarje pot vodila od Ptuja do Novega mesta.