Vendar Španec je bolj kolesar iz hiše slavnih, cel kup jih je bolj lačnih zmag, s svežo slavo. Startno številko ena bo nosil Vincenzo Nibali, ki znova prihaja z zmagovalnega odra italijanskega Gira v Milanu lovit in branit lansko zmago, naziv kralja gora in dvigati formo za domače državno prvenstvo. Nič manj željan uspeha prihaja Alessandro Petacchi (Lampre), perpetuum lovilec zmag. No, po zmagah bi veliko trojko Sastre, Nibali, Petacchi zagotovo lahko obrnili tudi drugače. Še več, poleg Petacchija prihajata v Slovenijo še dva zmagovalca etap na letošnjem Giru: Diego Ulissi (oba Lampre) ter Oscar Gatto z italijanskim prvakom, zmagovalcem ljubljanske etape 2009 in lani drugim Giovannijem Viscontijem (oba Farnese Vini).

V tretjem nivoju so Sorensen (Saxo Bank), Miholjevič (Acqua Sapone), Guardiani (Farnese), Balliani (A&A), Demaret (Cofidis), Rogina (Loborika) ter velik del slovenske srenje. V taki eminentni druščini bodo imeli še večji motiv dokazovanja. Veliki mladi četverec, Grega Bole, Simon Špilak (oba Lampre), Kristjan Koren (Liquigas) in Marko Kump, bo sploh željan dokazovanja pred domačo publiko. Kot sta Bole, lani z dvema zaporednima zmagama v Medvodah in Beljaku, ter Špilak z zmago na kraljevski etapi na Krvavec leto prej že potrdila. Za kolesarje domačih ekip Radenska, Perutnina, Adria Mobil in Sava je to vrhunec sezone.

"Če ne bo nihče tujcem povedal ali pa ne bodo verjeli, kako dober je Robert Vrečer, potem se lahko zgodi, da bo na vzponu na Golte vse potresel, tudi Nibalija. Če bodo vedeli in verjeli, bodo dirkali drugače in ga poskušali utruditi ali izločiti pred odločilnim klancem. Vrečer lahko zmaga že prolog v Ljubljani," je zagotovo najbolj slikovito in nazorno izjavo o slovenskih kolesarjih navrgel Srečko Glivar, športni direktor z najboljšo statistiko uspehov na dirki Po Sloveniji. V Slovenijo prihaja s hrvaško ekipo Loborika (Rogina, Kvasina), ki je na zadnji dirki v avstrijskem Judendorfu "šolala" prav Vrečerja.

Take kolesarske predstave, kot se obeta te dni, v Sloveniji še ni bilo. Že četrtkov prolog, kjer se bo že v prvem kilometru tudi po vseh statistikah čez 15.000 kilometrov obrnil števec vseh dirk do zdaj, bo jemal dih. Kolesarji bodo vozili le v boju z uro. Po vrstnem redu 15 ekip po kakovosti, od turške Konya Torku do Adria Mobil in Liquigasa, po predlogu, ki ga bodo danes za svoje kolesarje predlagali športni direktorji. Zadnji se bo izpred Križank okoli 20.00 ure zapodil Vincenzo Nibali. Za ogrevanje pa se bodo ob 17.00 uri na isti trasi z amaterskim svetovnim prvakom Andrejem Gučkom pomerili izžrebani amaterski navdušenci.