To in še marsikatero drugo zanimivo reč so prireditelji iz novomeškega kluba Adria Mobil na čelu z direktorjem Bogdanom Finkom sporočili na novinarski konferenci oziroma predstavitvi dirke, na kateri so bili prisotni tudi nekateri slovenski kolesarji, ki bodo na domači preizkušnji poskušali doseči odmeven rezultat.

Vsekakor to ne bo lahko, saj so svoj prihod v Slovenijo napovedala nekatera zveneča imena svetovnega kolesarja. Tako bodo slovenski kolesarji spet lahko pozdravili lanskega zmagovalca, italijanskega kolesarja Liquigasa Vincenza Nibalija, lani zmagovalca Vuelte, letos pa tretjeuvrščenega na Giru, ekipa Geoxa v Slovenijo namerava priti z zmagovalcem Toura (tega slovenska pentlja še ni gostila) leta 2008 Španca Carlosa Sastreja, da pa bosta imeli svojega zvezdnika tudi dve sprinterski etapi naj bi poskrbel tekmovalec Lampreja Alessandro Pettachi.

Slovenski kolesarji so zelo zadovoljni, da bodo lahko v družbi slavnih tekmecev, čeprav so njihove možnosti za dobre rezultate manjše. A vnaprej se ne predajajo. Lani je bil slovenski junak Grega Bole, dobil je dve etapi, z devetim mestom pa je bil tudi najboljši Slovenec v skupnem seštevku. "Nekaj podobnega bom poskusil storiti tudi letos, čeprav bo to težko. Na dirko namreč prihaja moj moštveni kolega Petacchi, ki rad zmaguje, a verjamem, da bo moštvena taktika v drugi etapi s ciljem v Novi Gorici posvečena meni, zadnja v Novem mestu pa njemu," se nadeja Bole, ki je premagal zdravstvene težave z začetka sezone in nadaljevanje sezone - ta naj bi za njega imela vrhunec na Touru, pričakuje dobro pripravljen.

Na startu dirke bo 15 ekip, Liquigas, Lampre in Saxo Bank so predstavnice Pro Toura, Acqua&Sapone, Cofidis, Farnese-Vini, Geox, Topsport, D'Angelo Antenucci so profesionalne kontinentalne ekipe, hrvaška Loborika in turško-bolgarska ekipa Konya Torku sta kontinentalni, Slovenijo pa bodo zastopali kolesarji Adrie Mobila, Radenske, Save Kranja in Perutnine Ptuja. Od slovenskih kolesarjev, ki si kruh služijo v najmočnejših tujih ekipah, bodo tako poleg Boleta nastopili še njegov moštveni kolega Simon Špilak, Kristijan Koren (Liquigas), in Marko Kump (Geox).

Cilje v skupnem seštevku ima predvsem Špilak, ki naj bi se s tekmovalcem Adrie Mobila Tomažem Nosetom, že zmagovalcem dirke, boril tudi za naziv najboljšega Slovenca, medtem ko drugi računajo na etapne uspehe. Tudi Koren, ki se mu je odvalil kamen od srca, ko je izvedel, da bo na dirko prišel tudi Nibali: "Ne bi si želel, da bi bil breme ekipnega uspeha na mojih plečih."

Dirka, skupno dolga 548 kilometrov, se bo začela 16. junija, z vožnjo na čas v Ljubljani. Start, 6,8 kilometrov dolgega prologa, bo na Trgu francoske revolucije, cilj pa na Prešernovem trgu. Naslednji dan bo etapa od Kopra do Novega Gorice, ki naj bi bila kljub nekaterim vzponom, namenjena sprinterjem, kraljevska pa bo tretja etapa. Začela se bo v Tržiču, vsebovala najprej vzpon na Černivec, končala pa s 16 kilometrov dolgim vzponom na Golte.

"Po mojem mnenju je ta vzpon težji kot na Vršič in Krvavec, ki smo ju imeli v prejšnjih letih. Še posebno težka sta strma zadnja dva kilometra. Etape se ne bi sramoval niti Tour," je tekmovalcem hude napore napovedal Fink, z njim pa se je strinjal tudi Nose. Zadnje etape od Ptuja do Novega mesta pa ni treba posebno predstavljati, povsem jasno je, da se bo končala z znamenitim novomeškim sprintom.