Kot je poročala ameriška tiskovna agencija AP, je stopnja brezposelnosti v marcu dosegla najvišjo raven, odkar je leta 2004 grški statistični urad začel objavljati te podatke.

Stanje naj bi se ob novih varčevalnih ukrepih, ki jih mora vlada sprejeti za črpanje mednarodne pomoči, po pričakovanjih še poslabšalo. Grška vlada je sicer v proračunu za letos predvidela 14,5-odstotno stopnjo brezposelnosti.

Vlada pripravlja dodatne varčevalne ukrepe, s katerimi bi država med drugim letos privarčevala 6,4 milijarde evrov, od leta 2012 do leta 2015 pa še 22 milijard evrov. Predvidena naj bi bila tudi prodaja državnega premoženja v vrednosti 50 milijard evrov.

Ali sledi še ena v nizu stavk?

Delavci državnih podjetij, ki jim grozi privatizacija, so za četrtek že napovedali stavko. Če se bodo stavki pridružili tudi delavci javnega sektorja, bo na udaru javni prevoz in delovanje bank, pošte ter radijskih in televizijskih postaj, poroča AP.

Grški premier George Papandreu, ki je v ponedeljek omenil tudi možnost razpisa referenduma o nadaljnjih varčevalnih in reformnih ukrepih, je danes opravil drugi krog posvetovanj s predstavniki svoje stranke, v četrtek pa naj bi vlada paket ukrepov poslala v parlament.