"Špansko gospodarstvo počasi okreva, kljub temu pa pričakujemo, da pozitivnega neto ustvarjanja delovnih mest ne bo pred drugo polovico letošnjega leta," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v raziskavi ugotovila BBVA.

Špansko gospodarstvo je v drugi polovici leta 2008 zdrsnilo v recesijo, potem ko se je zaradi svetovne finančne krize zrušil nekdaj cvetoči španski nepremičninski trg. Iz recesije se je državi uspelo izviti v začetku lanskega leta, v prvem letošnjem četrtletju pa je na ravni trimesečja zabeležila 0,3-odstotno gospodarsko rast.

Kljub šibkemu okrevanju španskega gospodarstva, ki je peto največje v EU, stopnja brezposelnosti v tej državi še vedno narašča. V prvem letošnjem četrtletju je dosegla 21,29 odstotka, kar je največ med industrijsko razvitimi državami.

Vlada španskega premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera za letos napoveduje 1,3-odstotno gospodarsko rast, za leto 2012 pa 2,3-odstotno. BBVA medtem za letos napoveduje 0,9-odstotno rast, za prihodnje leto pa 1,6-odstotno, kar bo po oceni banke dovolj za ustvarjanje delovnih mest, ne pa tudi za občutno znižanje stopnje brezposelnosti.