Motenje procesa, s katerim moški organizem uporablja vitamin A, da bi proizvedel spermije, je osrednja točka najnovejše raziskave, ki bi s časom lahko privedla do moške kontracepcijske tablete. Spojina, ki so jo testirala na miših, je pri le-teh pri večtedenski redni uporabi izzvala sterilnost, ko pa so mišim prenehali dovajati dnevni odmerek spojine, pa so ponovno pričele proizvajati spermije. To je pomemben faktor, saj sterilizacija ne sme biti trajna.

Poleg začetnega uspeha niso našli sledi stranskih učinkov, pri miših pa niso zaznali niti padca ravni testosterona. "Naše miši se še naprej normalno parijo in so videti zelo zadovoljne,“ je povedala Debra Wolgemuth, pripadnica ekipe genetikov, ki razvijajo novo tableto.

Čeprav so nekatere tehnike za moško kontracepcijo že razvite, še nobena ni bila odobrena s strani FDA. Prihodnji uspeh proizvodnje učinkovite in varne tehnike pa so močno odvisne od interesa velikih farmacevtskih firm, postavljajo pa se tudi vprašanja glede varnosti tablete, ki bi blokirala spremembo vitamina A v njegovo metabolično aktivno obliko. Poleg proizvodnje spermijev vitamin A sodeluje tudi pri drugih procesih, kot sta vid in imunski sistem.