V Sloveniji resnejših težav še niso povzročili, doc. dr. Marko Vudrag, dr. med., strokovni direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Nova Gorica, pa je prepričan, da se podobna epidemija virusa chikungunyje, kot je pred leti v Italiji v postelje polegla okrog 200 ljudi, povsem lahko zgodi tudi nam. Prve tigraste komarje so letos že opazili na Obali in na Goriškem.

Čeprav je tigrasti komar tujerodna tropska vrsta, ki je v Slovenijo zašla v odpadnih gumah, vse kaže, da so bo komar pri nas ustalil, meni Vudrag. Prvi se začnejo pojavljati že aprila, najpogosteje pikajo zjutraj in zvečer, najraje se zadržujejo v senci ob vrtičkih in živi meji. Komarji so slabi letalci, zato jih redko najdemo višjih nadstropjih, za razmnoževanje pa potrebuje zelo malo stoječe vode. Idealni zanje so posode, vedra, zalivalke, cisterne, sodi in stare kadi z vodo, ki jih imajo ljudje na vrtovih za zalivanje ali za napajanje živali, pa podstavki za rože, odvržene konzerve, jaški za odvajanje deževnice in kanalizacijski sistemi. "Najbolj problematična pa so pokopališča," opozarja Vudrag. "Ljudje večinoma pokopališče obiščemo nekajkrat na leto, zato so posode in vaze z rožami, ki jih nihče ne izprazni, idealno gojišče za komarje."

V posodah na vrtu ne puščajmo vode

Iz jajčec, ki jih odrasla samička odloži v vodo, se približno v 20, poleti pa lahko že po šestih dneh izležejo odrasli komarji. Samica lahko v svojem enomesečnem življenju izleže tudi do 1000 jajčec. Ker rigorozni ukrepi in množično zatiranje z insekticidi zaradi slabih izkušenj iz preteklosti niso rešitev, je Vudrag prepričan, da je mogoče v boju proti tigrastemu komarju največ narediti z osveščanjem in izobraževanjem ljudi. "Veliko lahko naredimo s pravilnim odlaganjem odpadkov, s tem, da ne puščamo vode v posodah za zalivanje, da na prostem ne odlagamo predmetov in smeti, v katerih se lahko nabira voda. Pomembno je, da praznimo in umivamo podstavke cvetličnih lončkov ter vaze z rožami, posebej na pokopališčih, in da ne puščamo napihljivih bazenov z vodo na prostem več dni. V vodnjake in okrasne ribnike pa lahko naselimo ribe, ki se hranijo s komarjevi ličinkami," našteva.

Nad komarja skupaj z Italijani

V zavodih za zdravstveno varstvo Nova Gorica in Koper skupaj s kolegi z italijanske strani, univerzami in občinami z obeh strani meje pripravljajo mednarodni projekt, v katerem želijo ugotoviti, kaj se dogaja s populacijo tigrastih komarjev na obmejnem območju. "Poskušali bomo ugotoviti, kje so, šteli jih bomo, postavili vabe. Projekt je zasnovan za 24 mesecev in če nam ga potrdijo, ga bomo začeli naslednjo pomlad," pravi Marko Vudrag. To bo prva prava močnejša raziskava o tigrastih komarjih pri nas, njeni izsledki pa bodo dobrodošli za nadaljnje ukrepanje in preventivne akcije predvsem v smislu preprečevanja njihovega razmnoževanja. "Množična uporaba insekticidov ni rešitev. Gre za strupene snovi in prav glede uporabe insekticidov bo treba znova premisliti naša stališča. Poznamo okrog 10 milijonov kemikalij, ki so vse strupene, okrog 100.000 jih uporabljamo vsak dan. Na drugi strani imamo v zadnjih tridesetih letih izjemen porast rakavih bolezni. Jaz to povezujem tudi z vsesplošno kemikalizacijo," pravi Vudrag.