Kot smo že poročali, se je pred dnevi v slovenjegraški bolnišnici zdravil moški, pri katerem so odkrili okužbo z bakterijo E.coli. Sedaj so iz bolnišnice potrdili, da v primeru njihovega bolnika ni šlo za smrtonosen sev bakterije E.coli, Ehec, ki je v Nemčiji terjal že 22 življenj, poroča žurnal24.

"Rezultate testov so predstavniki zavoda za zdravstveno varstvo Maribor sporočili našemu direktorju, ki se trenutno nahaja v tujini," je povedala tiskovna predstavnica bolnišnice. "Gre za sev, ki ga rutinsko potrdijo v laboratoriju zavoda in ni potrebno delati dodatnih raziskav v Ljubljani. V primeru, da bi seva ne bi odkrili, bi vzorce poslali na inštitut za varovanje zdravja,“.

Predstavnica je dodala, da je šlo za bakterijo E.coli O157, ki sicer je nevarna, a ni smrtonosna. '' Bolnik je prišel k nam s trebušnimi težavami in krvavo drisko, vendar pa je bolnišnico zapustil takoj, ko so težave izzvenele. Najpogostejši vir seva O157 je govejo meso in perutnina, tako da gre za okužbo z mesom."

Kot poroča portal, je bil bolnik v soboto na kontroli in ni imel nobenih težav. ''Ni bil v tujini, kar potrjuje sum, da je dejansko bakterija že dalj časa prisotna. Ker nismo imeli testov oziroma nismo delali te kombinacije testov, nismo vedeli," včeraj povedal direktor bolnišnice Janez Lavre.

Gorazd Pretnar s koprskega Zavoda za zdravstveno varstvo je za Žurnal24 dejal, da je prepričan, da bi  morali biti Slovenija in Evropa pri odzivu bolj radikalni. Pretnar opozarja, da je potrebno, ko gre za zdravje ljudi ali živali, potegniti najbolj konservativne ukrepe. Po njegovem mnenju bi bilo potrebno pri nas uvesti večji nadzor nad hrano in odsvetovati potovanja. Kot se je izrazil, smo do zdaj igrali na srečo, za zgled pa postavlja Rusijo, ki je blokirala uvoz zelenjave iz Evropske unije, dokler se ne odkrije vzrok okužb.

Vurs v živilih živalskega izvora doslej ni odkril nevarnega seva E.coli

Veterinarska uprava RS (Vurs) je v času poostrenega nadzora doslej odvzela 38 vzorcev živil živalskega izvora in jih dala preiskati na prisotnost enterohemoragičnega seva bakterije E.coli. Analize je opravil Nacionalni veterinarski inštitut, vseh 34 doslej opravljenih preiskav pa je bilo negativnih, so danes sporočili z Vursa.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je v luči pojava novega nevarnega seva bakterije E.coli v Evropi v petek zagotovil, da bodo pristojne službe v Sloveniji slovenskemu potrošniku zagotavljale najvišjo stopnjo prehranske varnosti. Obljubil je tudi povečan obseg vzorčenja in dela inšpektorjev v prihodnjih tednih, tudi ob koncih tedna.

Generalna direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič pa je pojasnila, da so slovenske veterinarske oblasti glede na v sredo popoldne prejeto informacijo, da so avstrijske veterinarske oblasti v jelenovi salami italijanskega proizvajalca odkrile enterohemoragični sev E.coli, preventivno uvedle poostren nadzor in vzorčenje živil, ki so bolj nevarna za prenos omenjene bakterije. Gre predvsem za termično neobdelana živila iz govejega in divjačinskega mesa.