Računalništvo v oblaku je že nekaj let v središču osrednje slovenske poslovno-tehnološke prireditve, Microsoftove NT konference. Če so udeležence pretekle predvsem temeljito pripravljale na novo dobo, je zdaj že mogoče ugotoviti, da je oblak s pomembnejšimi uvedbami končno postal resničnost tudi pri nas. Na NT konferenci 2011 zato Microsoft, njegovi slovenski partnerji in stranke predstavljajo, kako so uporabili oblak za učinkovitejše in uspešnejše poslovanje.

Od malih do največjih

Med najpogostejšimi uporabniki storitev v oblaku so mlada podjetja, saj običajno nimajo na voljo lastnih strokovnjakov, ki bi skrbeli za informacijsko infrastrukturo, prav tako jim te storitve omogočajo hitrejši začetek poslovanja. Računalništvo v oblaku je zato že "privzeta" oblika uporabe informacijskih tehnologij v mladih start up podjetjih.

Za Microsoftovo platformo v oblaku Windows Azure so se prav zaradi tega odločili v mladem podjetju Diventic, ko so iskali način, kako na globalnem trgu ponuditi svojo rešitev Dropflow, namenjeno preprostejši izmenjavi datotek. "Rešitev Dropflow je razvita za globalni trg, ne samo za območje Slovenije," pravi Igor Smirnov, strateški svetovalec podjetja Diventic. "Na srečo nam je napredek na področju računalništva v oblaku omogočil, da se pri prodoru na tuje trge zdaj lahko izognemo postavljanju lastne infrastrukture in tako presežemo tehnične, kadrovske in finančne zmožnosti start up podjetja."

Na oblak so se naslonili tudi v podjetju Euro Plus iz Šenčurja, ki se je že uveljavilo na mednarodnem trgu. V podjetju, ki sodi med vodilne na področju programske opreme za profesionalno oblikovanje in tiskanje etiket, so Windows Azure uporabili pri svojem novem izdelku NiceLabel Portal za optimizacijo načina označevanja izdelkov, predvsem na področju logistike. Ta je strankam na voljo tako na klasičen način kot storitev v oblaku. "Strankam, ki ne želijo odpirati spletnega dostopa do strežnika ali so jim tehnične zahteve vzdrževanja storitve prezahtevne, smo se odločili ponuditi lažjo pot do rešitve njihovih logističnih težav," je povedal Andrej Zrimšek, direktor razvoja. "Platforma Windows Azure nam je omogočila preprosto izdelavo sistema in storitev, ki bodo v bližnji prihodnosti popolnoma spremenile področje avtomatske prepoznave in označevanja izdelkov. Spremembe se bodo odrazile tako v tehničnem kot poslovnem dojemanju avtomatične prepoznave in logistična industrija bo najverjetneje na uvedbo storitev v oblaku gledala podobno, kot so nekoč na implementacijo črtne kode."

Pri dveh projektih so Windows Azure uporabili v podjetju Semantika. Gre za njihov sistem za samodejno izdelavo varnostnih kopij in mednarodni muzejski spletni portal. Ta predstavlja muzeje in galerije iz vsega sveta in je na voljo v več državah, zato mora biti vedno dosegljiv, dostopni čas pa enak za vse ne glede na lokacijo. "Za Windows Azure smo se odločili zato, ker želimo vrhunsko opremo, ki je vedno na voljo. Ker se ukvarjamo s programsko opremo, sami nismo želeli vlagati v lastno infrastrukturo, ki jo je treba vzdrževati in redno obnavljati," pravi Sašo Zagoranski, vodja programskega razvoja v Semantiki.

Raziskave so prav tako pokazale, da lahko prehod na storitve v oblaku zaradi manjše porabe energije in drugih virov podpre tudi prizadevanja za bolj okolju prijazno poslovanje. Ugotovitve so razumljive, saj te storitve prihajajo iz najsodobnejših podatkovnih centrov, ki so energijsko precej učinkovitejši kot tisti, ki so dostopni večini organizacij. Zeleno lastnost oblaka so še nadgradili pri ljubljanskem podjetju RRC, kjer so v oblak postavili rešitev EnerEye, ki lastnikom in upravnikom omogoča spremljanje energetske učinkovitosti stavb. "Uporaba platforme Windows Azure pri rešitvi, kot je EnerEye, ki operira s precejšnjo količino podatkov, pomeni, da lahko globalnim strankam že od vsega začetka ponudimo dovolj procesne moči, visoko raven zanesljivosti in odprtost za nadaljnjo rast," je pojasnil Simon Jereb iz podjetja RRC. "Seveda naša odgovornost do okolja zahteva, da poiščemo vse priložnosti za učinkovitejšo uporabo virov. EnerEye zato združuje tako inženirsko natančnost kot tudi zagotovilo, da procesi delajo bolje ob manjši energetski porabi."

Pomembna prednost računalništva v oblaku je možnost izredno hitrega prilagajanja zmogljivosti na nihanja v potrebah. Če se je v klasičnem modelu ob večjih potrebah treba ukvarjati z zamudnim kupovanjem in nameščanjem nove opreme, je pri oblaku mogoče za to poskrbeti skoraj v trenutku. To prednost izkoriščajo pri časopisni hiši Dnevnik, kjer so z Microsoftovim oblakom podprli svojo spletno stran in se tako izognili plačevanju za rezervne zmogljivosti, ki jih dejansko potrebujejo le občasno, ob najbolj udarnih dogodkih in novicah.

Tudi v družbi GEN-I, ki trži električno energijo, so se za oblak odločili zaradi plačevanja zmogljivosti po dejanski porabi. Prvi korak v to smer so naredili pri spletnih straneh, na katerih lahko gospodinjstva opravijo vse postopke za zamenjavo dobavitelja električne energije. "Za zdaj smo na začetku uporabe Microsoftovih storitev računalništva v oblaku, in sicer na področju spletnih strani, ki so namenjene predvsem interakciji z našimi najmanjšimi, vendar najbolj številčnimi strankami - slovenskimi gospodinjstvi," je povedal Andrej Šajn, v. d. vodje IT-službe v GEN-I. "Zanje smo se odločili predvsem zaradi velike prilagodljivosti pri plačevanju v slogu 'plačaj, kar porabiš' ter zaradi velike enostavnosti prehoda in uporabe."

Oblak za najzahtevnejše

Nekatera podjetja in ustanove zaradi posebnega načina dela ali drugih razlogov ne uporabljajo javnega oblaka, o katerem smo govorili doslej. Ta si lahko z Microsoftovimi rešitvami Hyper-V Cloud v lastnem podatkovnem centru postavijo svoj zasebni oblak ali se obrnejo na Microsoftove partnerje, ponudnike gostovanja.

S tehnologijami zasebnega oblaka, katerih temelj je virtualizacija, je mogoče izkoristiti številne prednosti javnega računalništva v oblaku, hkrati pa si zagotoviti dodaten nadzor in možnosti prilagajanja. V Poslovni skupini Sava so tako s pomočjo tehnologije Hyper-V v virtualno okolje preselili večino informacijskih storitev, ki jih zagotavljajo uporabnikom. "S Hyper-V lahko v vseh 26 podjetjih poslovne skupine Sava izredno hitro postavimo okolja, ki jih potrebujemo za nove informacijske sisteme," pravi Roman Rešek, pomočnik direktorja Savinega Kompetenčnega centra za informacijsko-komunikacijske tehnologije. "Največja prednost je enostavno upravljanje celotne infrastrukture ter možnost hitrega prilagajanja vse pogostejšim spremembam v podjetju."

Na ponudbo storitev zasebnega oblaka stavijo v družbi FMC, v kateri podjetjem ob najemu platforme zagotavljajo možnost gostovanja ključnih poslovnih rešitev, kot so strežniki Exchange, podatkovne zbirke SQL Server, rešitve za upravljanje odnosov s strankami Dynamics CRM in tudi domače informacijske rešitve za upravljanje poslovanja. "Zasebni oblak je naša splošna in glavna usmeritev, saj menimo, da je v trenutnih gospodarskih razmerah pravi odgovor za nižanje stroškov in zagotavljanje konkurenčnosti," je povedal Martin Fatur, direktor družbe FMC. "Bomo pa svojo ponudbo dopolnjevali tudi s storitvami javnega oblaka, kjer si veliko obetamo predvsem od zbirke spletnih rešitev za sodelovanje in komunikacije Office365."

"Računalništvo v oblaku postaja pomembna stična točka med razvijalci programske opreme, ponudniki infrastrukture in storitev ter sistemskimi integratorji," razmišlja Vedran Krevatin, direktor družbe Avtenta.si, ki v oblaku prav tako ponuja obsežen nabor poslovnih rešitev. "V Skupini Telekom Slovenije združujemo infrastrukturo, povezljivost in mobilnost v enovito storitev, zato imamo v družbi Avtenta.si in celotni skupini na področju oblaka izjemno velike ambicije in povsem konkretne načrte."