Čop pred odhodom v ZDA niti ni natančno vedel, kaj ga čaka. "Sam te regate ne poznam, a kolikor mi je znano, želijo prireditelji tam z močno konkurenco spet organizirati množično in močno tekmo," je pred tednom dni po nastopu na regati v Essnu razlagal Čop.

Prireditelji v Philadelphii pa so si res zamislili eno močnejših in atraktivnejših tekem v sezoni. Največji ameriški študentski veslaški regati so prvič po letu 1966 spet dodali znameniti "Gold Cup", na katerem so se pomerili najboljši svetovni skulerji. Gre za pokal iz čistega zlata, ki so ga izdelali v čast prvemu ameriškemu veslaškemu olimpijskemu prvaku Johnu Kellyju.

Pokal ima tudi zanimivo zgodovino, saj je sredi 60-ih let prejšnjega stoletja izginil, 30 let kasneje pa so ga odkrili v neki ameriški starinarnici, ga odkupili in restavrirali. Danes, prvič po 45-ih letih, je pokal znova prejel zmagovalec tega tekmovanja, Iztoku Čopu pa ga je izročil vnuk legendarnega Johna Kellyja.

Čop, ki je lansko sezono v tekmovalnem smislu praktično izpustil, je v Philadelphii dokazal, da je še kako konkurenčen najboljšim na svetu, saj je ugnal znamenita imena svetovnega veslanja ameriškega olimpijca Jurkowskija, svetovnega prvaka Syneka in tudi Špika, lani šestouvrščenega skifista sveta. Še najbližje mu je bil Jurkowski, ki je zaostal dve sekundi in pol, Čeh že štiri in pol.

"Prvih 700 metrov smo še veslali skupaj, potem sem se 'odlepil' od tekmecev in si do polovice proge priboril že skoraj štiri čolne prednosti. Preostanek proge sem tako lahko odveslal v svojem ritmu, kljub temu, da sta se Jurkowski in Synek v finišu silovito udarila za drugo mesto. Seveda sem z nastopom zadovoljen, kot tudi z dejstvom, da sem premagal aktualnega svetovnega prvaka v enojcu. Samo tekmovanje je tudi nekaj posebnega, ravno tako pa občutek, ko iz rok vnuka Johna Kellyja prejmeš ta sloviti pokal," je po tekmi pokomentiral Čop.