Manj kot teden dni po svetovnem pokalu v bližini Ljubljane, ko je napeto finale v občini Log-Dragomer poskrbelo za navdušenje slovenskih ljubiteljev vertikale, se je svetovna karavana ustavila v avstrijski prestolnici, kjer se je znova v sijajnem vzdušju odvila prava drama.

Bečan, ki je konec leta 2008 na svetovnem pokalu v Kranju v težavnostnem plezanju osvojil sploh prvo zmago za slovensko moško vrsto, je novo poglavje odprl tudi v balvanskem plezanju in to v enem najtežjih finalov v svetovnem pokalu.

Tako Bečan kot selektor slovenske reprezentance Simon Margon namreč se ne spomnita, da bi bil v finalu preplezan samo en balvan in še to, da sta vrh dosegla le dva tekmovalca, torej zmagovalec Dimitrij Šarafutdinov in Bečan, nihče od ostalih finalistov pa jima ni bil niti blizu. Bečanov uspeh je dopolnil Jernej Kruder, ki je pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu ter s tem izenačil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, lansko četrto mesto v Vailu.

Bečanu se je celo nasmihala zmaga. O zmagovalcu je odločalo število poskusov in ne število osvojenih vrhov. Rus Šarafutdinov je zadnji balvan preplezal v štirih poskusih, najuspešnejši slovenski tekmovalec pa v petih, ostali štirje finalisti se niso dotaknili vrha nobenega od finalnih balvanov.

"Od začetka finala sem čakal na ta 'bolder', ki se mi je zdel, da ga bom edinega lahko preplezal. Ostali trije so se mi zdeli pretežki, zato sem vso energijo preusmeril prav na ta zadnji balvan. Na balvanu sem prišel v položaj, ko sem moral skočiti. Prepričeval sem se, da lahko naredim te skoke, ker jih znam delati. Škoda, da mi ni že preje uspelo. Ne glede na to pa sem bil presrečen, tudi publika je bila navdušena, užival sem," je bil navdušen 28-letni Tržičan, ki se je veselil najboljše uvrstitve v balvanskem plezanju ter prvega finala letos.

"Nisem se obremenjeval preveč s tem, da na prejšnjih dveh tekmah nisem prišel tako daleč. Vedel sem, da sem dobro pripravljen in da moram počakati na svojo priložnost in finalni nastop, v katerem bom lahko pokazal tisto, kar znam. To mislim, da mi je tukaj uspelo pokazati, sicer šele na zadnjem balvanu, a sem dokazal, da nisem tako 'švoh'," je še dejal Bečan, ki je na domači tekmi (Log-Dragomer) prejšnjo nedelo ostal praznih rok na 13. mestu, na uvodni tekmi v Milanu pa prav tako brez finala na devetem mestu.

Bečan se je v svetovnem pokalu v balvanih sicer do Dunaja najbolje odrezal natanko pred letom dni s petim mestom v avstrijskem Greifenseeju. "Tekma na Dunaju je vsekakor dobra popotnica za naprej in končno dokaz, da smo v pripravljalnem obdobju dobro delali," je bil uspeha moške ekipe vesel selektor slovenske reprezentance Simon Margon. Na domači tekmi pred domačimi navijači je slovenska ekipa ostala brez kolajne. Najbolje sta se odrezali izkušeni tekmovalki Katja Vidmar in Natalija Gros s četrtim in šestim mestom, zdaj pa sta za še boljšo popotnico za julijsko svetovno prvenstvo v italijanskem Arcu poskrbela najuspešnejša člana moške ekipe Bečan in Kruder, ki si je sinoči četrto mesto delil s Francozom Loicom Gaidiozom. Tretji je bil Avstrijec Lukas Ennemoser.

V ženski konkurenci je bila znova razred zase zmagovalka Loga Avstrijka Anna Stöhr, ki je kot edina finalistka osvojila vse štiri balvane. Američanka Alex Puccio je bila druga, Ukrajinka Olga Šalagina pa tretja. Medtem ko so bili balvani pisani na kožo avstrijski šampionki, pa edini Slovenki na tekmi Mini Markovič balvani nikakor niso ustrezali. Edina slovenska predstavnica se ni uvrstila v finale in je tekmo končala na 19. mestu. Četrti Slovenec na Dunaju Jure Bečan pa je v petkovih kvalifikacijah zasedel končno 39. mesto.