Slovenski predstavniki so bili danes v ozadju. Najvišje je bil na 120. mestu Simon Špilak (Lampre) z 10:40 minute zaostanka, Gorazd Štangelj (Astana) je bil 137. (+ 12:18), Borut Božič (Vacansoleil) pa 180. (+ 18:49). Skupno je Štangelj 129. (+ 16:38), Špilak 133. (+ 17:20), Božič pa 145. (19:20).

Potem ko so na torkovi etapi kolesarji vozili netekmovalno v spomin na tragično umrlega Wouterja Weylandta, se je danes na italijanski dirki spet razvnel boj za mesta. Brez ekipe Leopard, ki se je odločila za umik z Gira. Kolesarji so se spopadli z zahtevano etapo, na kateri so bili tudi trije makadamski odseki, o etapni zmagi in tudi skupnem vzponu pa je odločal zadnji vzpon pred znamenito baziliko v Orvietu.

Dolgo je kazalo, da bo slavo požel Švicar Martin Kohler. Bežal je kar 170 kilometrov, a ni zdržal do konca. Weening in John Gadret sta se odločila za lov in tekmeca tudi dohitela deset kilometrov pred ciljem. Potem pa je Nizozemec stopil na plin in pustil za sabo vse tekmece. Najbližji zasledovalci so na koncu zaostali osem sekund, v boju za drugo mesto pa je kolumbijsko bitko dobil Duarte pred Serpo. Millar, ki je doslej nosil majico vodilnega, pa je padel ter ni mogel višje od 49. mesta, s skoraj tremi minutami zaostanka pa zapravil možnosti za obrambo skupnega vodstva. Weening ima zdaj v skupnem seštevku dve sekundi naskoka pred domačinom Marcom Pinottijem, tretji je Belorus Konstantin Sivcov.

"Zame se je končalo odlično. Po etapni zmagi na Touru je to drugi največji uspeh moje kariere. Za zdaj mi gre vse kot po maslu, upam, da bo tako še dva tedna," je po zmagi dejal Nizozemec. A tudi danes ni šlo brez nesreč. Med nekaj padci je bil najtežji tisti, po katerem je na tleh obležal Weeningov moštveni sotekmovalec Tom-Jelle Slagter. Čeprav je bilo sprva videti precej grdo, naj poškodbe le ne bi bile tako hude, kolesarja pa so, potem ko je dobil prvo pomoč na cesti, že prepeljali v bolnišnico.

V šesti etapi se bodo kolesarji v četrtek spopadli z 216 pretežno ravninskimi kilometri od Orvieta do Fiuggija.