Šestindvajsetletni Belgijec (letnik 1984) je padel na spustu s prelaza Bocco, 25 kilometrov pred ciljem, potem ko naj bi s pedalom zadel ob obcestni zid, zaradi česar ga je katapultiralo čez krmilo in je priletel z glavo ob asfalt. Že prva TV-slika krvavitve iz nosu je bila videti zelo kritična. "Na kraju nesreče smo bili zelo hitro," je pojasnil glavni zdravnik dirke Giovanni Tredici, ki je vedno v drugem spremljevalnem avtomobilu, torej tik za prvo glavno skupino kolesarjev. "Pomoč je bila takojšnja. Bil je že v nezavesti. Možnost, da gre za počeno lobanjsko kost, je bila zelo velika," je razložil zdravnik, ki je po skoraj 40-minutnem oživljanju z masažo srca na kraju nesreče moral na žalost priznati najhujše.

Krvavitev iz nosu je eden od znakov hude poškodbe glave. Ob hudih udarcih možgani zatečejo, oteklina pa prizadene podaljšano hrbtenjačo ter center za dihanje in srce, zaradi česar neha utripati. Tragično usodno naključje - Wouter Wylandt, po dolgih letih v Quick.stepu letos član luksemburške ekipe bratov Schleck, je želel ponoviti lansko zmago prav v tretji etapi gira, ko je slavil v Middelburgu na Nizozemskem. Doma je zapustil nosečo ženo, naraščaj bi dočakal septembra. Poleg lepe bere zmag nadarjenega kolesarja za težje klasike ima tudi uspeh s 17. etape španske Vuelte 2008. V nedeljski etapi je osvojil deveto mesto, tik za Borutom Božičem. Oba sta veliko dirkala skupaj zaradi specializiranosti v isti disciplini.

Rožnata karavana je šokirana. Gorazd Štangelj, ki je že v intervjuju za Dnevnik pred svojim desetim girom znova pripomnil, da organizator prav izziva tragedijo s spektakularnimi zaključki, je razloge našel prav tu. "Vsako leto težji klanci, daljše etape, bolj vratolomni spusti, več ekip na startu, kocke, makadam... Saj hočejo kri in na žalost je prišlo do tragedije," je našel besede v najhujši nesreči zadnjih let. "Prve dni je vedno še posebno kritično. Vsi so spočiti, vsi motivirani, željni zmagati, narediti dosežek kariere, zato vozijo brezkompromisno, posebno v zaključkih, kakršni so bili pred Rapallom, ko je nevaren ovinkast spust na ozki cesti tik pred ciljem," je pripomnil Štangelj.

Včerajšnji zaključek je bil zares ekstremni primer tega, saj so bili v ospredju predvsem tisti, ki so upali največ tvegati in ohranjati sekunde naskoka z vratolomno vožnjo skozi ovinke. Tudi zmagal je najbolj drzen in iznajdljiv Španec Angel Vicioso (Androni Giocatolli), rožnata majica s črnim žalnim trakom pa na ramenih še malce bolj divjega Davida Millarja (Garmin), ki je glavnini ubežal po zaslugi sekund skozi ovinke, s čelado tik ob obcestnih zidovih. Sicer so bili včerajšnji dosežki povsem v ozadju tragedije. Da je bila nesreča zelo tragična, je kazalo že po hitri odpovedi slovesne razglasitve najboljših, še med reševanjem.

Rožnata karavana bo kljub žalosti danes nadaljevala svojo pot, a kolesarji Leoparda se bodo sami odločili o nadaljevanju. Etapa Genova-Livorno (216 kilometrov) ima znova krajši klanec in spust tik pred ciljem.