Prva smrt na veliki kolesarski dirki po letu 1995 je do temeljev pretresla celoten športni svet. Weylandt je lani ravno v tretji etapi Gira prišel do zmage in največjega uspeha svoje kariere. V šoku so bili vsi udeleženci Gira, nekateri celo tako zelo, da so se odločili za umik s tekmovanja. Zelo dober prijatelj umrlega kolesarja Američan Tyler Farrar se je odločil, da bo po današnji tekmi pospravil kovčke in zapustil karavano.

Na 216-kilometrski etapi iz Genove do Livorna so kolesarji najprej z minuto molka počastili spomin na 26-letnega kolesarja. Današnja etapa tako ni bila tekmovalne narave in se ne bo točkovala oziroma je bila nevtralizirana; z njo so udeleženci dirke počastili spomin svojemu prezgodaj umrlemu kolegu. Kolesarji so prekolesarili celotno etapo. Vsaka izmed triindvajsetih ekip je približno deset kilometrov narekovala tempo na čelu glavnine. Kot zadnjim je ta čast pripadla nekdanjim moštvenim kolegom Weylandta iz ekipe Leopard-Trek. Slednji so v zadnjih treh kilometrih medse sprejeli tudi Američana Tylerja Farrarja, ki je bil Weylandtu zelo blizu.

Ciljno črto so po šestih urah kolesarjenja tako prevozili Farrar in osem kolesarjev moštva Leopard-Trek skupaj drug ob drugem, objeti, ter tako vpisali simbolno zmago, nato pa je skozi cilj zapeljal še preostanek karavane z vodilnim kolesarjem Davidom Millarjem na čelu. Kolesarji so v znak žalovanja nosili črne trakove. Podobno se je zgodilo tudi leta 1995, ko se je v 15. etapi dirke po Franciji smrtno ponesrečil Italijan Fabio Casartelli. Naslednji dan so v 16. etapi prvi ciljno črto prečkali njegovi nekdanji moštveni kolegi iz ekipe Motorola.

Weylandt je umrl med spustom iz gore Bocco, približno 25 kilometrov pred ciljem, ko je Belgijec s pedalom zadel ob zid in nezavesten obležal. Reševalci so ga zaradi zastoja srca skušali oživiti z masažo srca, vendar je njegovo srce prenehalo biti. Weylandt je med profesionalci kolesaril peto leto, njegovi največji kolesarski zmagi pa sta bili etapni zmagi na lanskem Giru in na dirki po Španiji leta 2008.

Giro se bo v sredo nadaljeval s peto etapo od Piombina do Orvieta v dolžini 191 km.