Prihodnjo soboto bo Turistično društvo Golica pripravilo tradicionalno prireditev praznik narcis, v teh krajih sta zdaj "že" dva ponudnika apartmajev oziroma sob ter turistična kmetija Betel, odprta je Koča na Golici, ob koncu tedna vozi sedežnica na Španov vrh, tako da si je poljane narcis mogoče ogledati tudi iz zraka.

"Vsako leto naš praznik pritegne več obiskovalcev, obudili smo tudi izbor miss narcis. Sicer pa imamo v Planini pod Golico in drugih vaseh še marsikaj zanimivega. Tudi nekdanji rudniški rovi na Savskih jamah bodo nekoč bolj urejeni, za zdaj pa je dovolj zanimivo le, če je izlet voden," je dejal Klemen Klinar, predsednik TD Golica. "Največ, kar lahko pokažemo, pa je naša neokrnjena narava. A po pravici povedano, te niti nočemo preveč prodajati, saj bi jo tako radi ohranili tudi za naše zanamce," je dodal Klemen Klinar in kljub temu opozoril, da ljudje zmotno menijo, da narcise rastejo na Golici. "Največ jih je na senožetih v rovtih od Javorniškega do Plavškega Rovta. Tudi pot na Golico ni ena sama. Morda še lepša kot klasična s Planine pod Golico je tista prek Jeseniške planine, kjer se gre mimo najlepših travnikov z narcisami," je manjšo skrivnost zaupal Klemen Klinar.

Prav na Plavškem Rovtu so morda najlepši travniki in tudi od tu je izhodišče za zanimive sprehode in planinske ture. Predvsem pa je treba upoštevati lično narejene in dobro vidne table z opozorili, kot je naslednje: "Mi varujemo to cvetje, v naši vasi je doma. Kar narava nam je dala, roka naj ne pokonča!"

Maj je sicer na Jesenicah in ne le pod Golico zdaj že tradicionalno mesec narcis, ko potekajo še številne druge prireditve, izložbe pa so prelepljene z narcisami. Tako bodo prav po poti med najlepšimi travniki z Jesenic prek Pristave do Planine pod Golico in nazaj v dolino v nedeljo, 15. maja, organizirali ekipno kolesarjenje za pokal Jeklene ključavn'ce, potekali bodo še drugi kolesarski, tekaški in pohodni izleti ter razne delavnice izdelovanja narcis v vrtcih, mladinskem centru in domu starostnikov.