Polavderjeva nadaljuje niz dobrih nastopov. Lani se je na Dunaju zavihtela na sam vrh svoje kategorije, tokrat pa je segla do brona, že petega v karieri. Danes je najprej ugnala Italijanko Lucio Tangorre, ki jo je že premagala, tudi tokrat ni bilo nič drugače. V nadaljevanju je ugnala še 22-letno Francozinjo Katty Mathe, ki pa se je izkazala za težko nasprotnico. Zmagovalko je odločilo šele dvigovanje sodniških zastavic, trije sodniki pa so zmago po preteku rednih petih minut in triminutnega podaljška z 2:1 prisodili Polavderjevi.

V polfinalu je stopila nasproti dvakratni evropski prvakinji Jeleni Ivaščenkovi, ki jo je letos že premagala, a morala po dveh prejetih rumenih kartonih na koncu nasprotnici priznati točkovno premoč, Rusinja pa se je na koncu veselila naslova evropske prvakinje. V borbi za tretje mesto se je "Luca" spopadla s Poljakinjo Urszulo Sadkowsko, ki spravi na tehtnico preko 160 kilogramov, medtem ko jih ima Polavderjeva približno polovico manj. V neenakovrednem dvoboju je stavila na svoje prednosti, hitrost in okretnost, Poljakinja pa si je nabirala kazni. Mahanje z rokami in sopihanje nista pomagala, z novimi kaznimi Poljakinje si je Polavderjeva priborila še drugi vazari in končno zmago.

"Kolajna mi zelo veliko pomeni, saj sem si pred prvenstvom dejala, da jo bom skušala osvojiti za očeta Luko, ki te dni praznuje 'abrahama', tako da je to moje darilo zanj. To je že moje šesto odličje, peto bronasto na evropskih prvenstvih. Zadnja borba je bila zelo težka, saj se s Poljakinjo dobro poznava, ena za drugo veva, kaj delava, trener Marjan Fabjan pa mi je dal pomembne napotke, tako da mi je uspelo zmagati," je po novem odličju dejala Polavderjeva, ki si zdaj najbolj želi pehtranovo potico.

Velenškova presenečenje v ekipi

Odlično se je na tatamijih dvorane Abdi Ipekci borila tudi Ana Velenšek in z odličjem pripravila majhno presenečenje v ekipi. Najprej je po sodniški odločitvi, tej so s 3:0 z zastavicami po osmih minutah borbe odločili v Slovenkino korist, ugnala Italijanko Assunto Galeone, nato je bila po točkah boljša od Portugalke Yahime Ramirez. V četrtfinalu je morala po 38 sekundah borbe in iponu priznati premoč Francozinji Audrey Tcheumeo, nato pa je v repasažu s končnim prijemom po poldrugi minuti borbe prepričljivo odpravila Španko Raquel Prieto Madrigal.

V borbi za bron je Velenškova začela previdno in nato z vsiljevanjem svojega ritma Madžarko Abigel Joo pripravila do tega, da si je prislužila dva rumena kartona in s tem kazen. A majhna točkovna prednost judoistke iz Šmartnega v Rožni dolini ni zadovoljilo, 25 sekund pred koncem dvoboja je tekmico "zadavila", tako da je ta morala dvoboj predati, s čimer se je varovanka trenerja Marjana Fabjana veselila prvega odličja v članski konkurenci. "Zelo sem vesela, saj sem res trdo delala za ta uspeh. Potem ko uvodne borbe niso stekle, kot bi morale, saj nisem dala vsega od sebe, je proti koncu že bilo bolje. Trenirali smo res veliko, tudi zdaj pa počitka ne bo," je po prvem odličju v članski konkurenci dejala 19-letna Velenškova, nekdanja košarkarica, ki se ji je s to kolajno odprla pot do uvrstitve na olimpijske igre.

Prvi z dvoboji končal Ceraj

Prvi je danes s svojimi dvoboji končal "težkaš" Matjaž Ceraj. Judoist bistriškega Impola je v Turčijo potoval poškodovan, saj ima že dva meseca težave s trebušno prepono, zaradi raztrganine bi moral strogo počivati. V prvi borbi je po točkah ugnal Bosanca Dražena Subotića, nato pa v drugi po končnem prijemu šest sekund pred koncem moral priznati premoč Ukrajincu Stanislavu Bondarenku.

"Nič nisem mogel. Vem, da lahko take nasprotnike premagujem. V prvi borbi je še nekako šlo, potem pa več ne. Na parterju se sploh nisem mogel braniti. Ko sva z nasprotnikom še stala, sem lahko odbijal napade, na tleh več ne. Kot kaže, bom res moral strogo počivati, saj se poškodba že predolgo vleče. Škoda, zdaj se v bistvu vse začne, moral bi tudi v Baku, ampak ga bom najverjetneje raje izpustil," pa je povedal Ceraj.

Prvenstvo stare celine se je za posameznike s tem končalo (v nedeljo bo na sporedu še ekipno tekmovanje brez slovenske udeležbe), zbiranje točk za nastop na olimpijskih igrah v Londonu 2012 pa se bo dobro začelo. Že čez 14 dni bo glavnina slovenske reprezentance nastopila na tekmi velike nagrade Bakuja. Konec avgusta bo v Parizu na sporedu še svetovno prvenstvo, ki bo prav tako prineslo veliko bero točk za kvoto olimpijskih iger.