Slovenski judoisti se bodo po zaslugi drugega dne tekmovanja v Carigradu s prvenstva stare celine v domovino po stari navadi znova vrnili z odličjem. Na zmagovalni oder je znova stopila Urška Žolnir, ki je po lanskem prisilnem premoru, ko je zaradi poškodbe morala izpustiti prvenstvo na Dunaju, spet osvojila evropsko odličje, tokrat že četrto v karieri, drugo bronasto.

Žolnirjeva je na poti do brona sprva ugnala Nizozemsko Esther Stam z iponom, tudi v naslednji borbi je predčasno na tla položila Izraelko Alice Schlesinger. V polfinalu se je ustavilo. Pomerila se je s Francozinjo Gevrise Emane, kasnejšo zmagovalko, sicer pa že dvakratno evropsko prvakinjo in nekdanjo svetovno prvakinjo, in izgubila po točkah. V borbi za bron je po vodstvu s 5:0 44 sekund pred koncem Izraelko Gerbijevo dvignila v zrak in jo za ipon položila na hrbet.

"Tega odličja sem zelo vesela, je lepa motivacija za nadaljnje delo, ki bo vse prej kot lahko. Čakata nas še dve močni tekmi v prihodnjem mesecu dni in to kolajno bo potrebno čim prej pozabiti in nadaljevati z začrtanim programom. Je potrditev dobrega dela, a po drugi strani le še ena kolajna. Položila jo bom k drugim," je dejala Žolnirjeva, ki je tokrat osvojila že četrto odličje na prvenstvih stare celine, potem ko je bila v Tbilisiju 2009 zlata, v Lizboni 2008 bronasta, v Beogradu 2007 pa srebrna.

"Malo mi je žal polfinalne borbe, ko sem čutila, da imam vse pod nadzorom, a je Francozinja prišla do prednosti, stegnila roke in me držala stran ter tako ubranila vse napade. Zdaj gremo naprej, že čez 14 dni me čaka nova težka tekma v Bakuju, počitka ne bo, prav tako pa tudi ne velikonočnega praznovanja, saj sem že danes morala zbiti 200 gramov po jutranjem tehtanju, tako da moram paziti na težo," je še dejala Žolnirjeva.

Sraka Vukovićeva je imela odlično izhodišče za visoko uvrstitev, saj je bila prvi krog prosta, tudi v drugem pa je napredovala brez borbe, saj sta obe nasprotnici, ki bi se morali pomeriti pred njo, bili pretežki. V četrtfinalu je premagala Nizozemko Lindo Bolder, nato pa v polfinalu morala priznati premoč Španki Ceciliji Blanco, kasnejši podprvakinji. V borbi za bron je bila boljša tudi Italijanka Erica Barbieri.

"Že pred prvenstvom sem dejala, da nisem dovolj pripravljena, da imam težave s hrbtom. Večjih pričakovanj tako nisem imela. Žreb se mi je danes res lepo odprl, ampak v obrambi sem bila prešibka, saj sem čutila bolečine v hrbtu, od koder izvirajo vse obrambne tehnike. S petim sem prav gotovo zadovoljna, ampak če ne bi imela težav z boleznijo in hrbtom bi lahko posegla še višje," pa je povedala Sraka Vukovićeva.

S sedmim mestom je presenetila Trstenjakova, ki je premagala Finko Johanno Ylinen in Rusinjo Marto Labazino, nato pa v četrtfinalu klonila proti Avstrijki Hilde Drexler in v repasažu proti Izraelki Gerbijevi.

"Glede na to, da sem v začetku leta zamenjala kategorijo, prej sem tekmovala v eni lažje, do 57 kg, sem z uvrstitvijo kar zadovoljna. Sicer so občutki mešani, ampak moje prvo evropsko prvenstvo v tej kategoriji je že postreglo z uvrstitvijo. Žal mi je, da v četrtfinalu nisem odreagirala bolje, naredila sem napako in proti Avstrijki krenila na silo v zadnjih sekundah borbe za zlato točko. To je nasprotnica izkoristila in me vrgla za minimalno prednost ter tako napredovala v polfinale," je po osvojenem sedmem mestu dejala 20-letna Trstenjakova.

V soboto bodo v dvorani Abdi Ipekci nastopili še trije slovenski judoisti, Ana Velenšek (do 78 kg), Lucija Polavder (nad 78 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg). V nedeljo bo na sporedu še ekipno tekmovanje, kjer pa slovenska izbrana vrsta ne bo nastopila.